Tänndalen–Malmbäckstugan–Funäsdalen by

Text: admin Foto:

Startplats:

Ta skidbussen till Tänndalen och hoppa av vid Hotell Tänndalen och stig på Nordic Ski-spåret cirka 200 meter norr om väg 84. Följ spåren österut tills ni ser turlederna som korsar Nordic Ski-spåren. Hoppa på den leden som är skyltad mot Malmbäckstugan. Det går även att ta vesslan från Tänndalens skiduthyrning till Andersborg, se texten nedan.

Färdledare:

Lätt, ca 13 km med 180 meters höjdskillnad. Ca 3-5h.
Det är ganska brant uppför de första 2 kilometrarna men det blir desto finare när ni kommer fram till stugan! Leden mot stugan går uppför tills ni kommer upp på Lillvålen. Ta en minut och titta tillbaka och beundra utsikten över dalen och Rödfjället på andra sidan. Därefter är ni ute på Flåten, det stora platta området, och har inte långt kvar till Malmbäckstugan. Se öppettider i vinterguiden. Där kan ni äta våfflor eller annan lätt mat och dryck och sitta i solen för att ta igen er en stund. När solen börjat värma är det många som gräver ner sig i den sydöstra sluttningen av Lill-Skarven, bakom Malmbäcksstugan och njuter av värmen. Ni kan också göra en liten topptur upp på Lill-Skarven och titta på den fina utsikten!
Om ni tar vesslan från Tänndalens skiduthyrning till Andersborg väljer ni därifrån leden mot Malmbäcksstugan som går i sydöstlig riktning över foten av Lill-Skarven. Det är cirka 2 kilometer mellan de båda stugorna. Läs mer om vesslan i vinterguden.
När ni är redo att åka vidare från Malmbäckstugan så tar ni leden som går österut, rakt över Flåten, cirka 4,5 km. Efter Flåtens svaga utförskörning blir det lite brantare när ni kommit ner i skogen på andra sidan. Ta det försiktigt i sista delen av nedförsbacken. Snart kommer ni ner till det oranga Nordic Ski-spåret vilket ni följer norrut, till vänster. Efter ungefär 1,5 kilometer står det en raststuga, Vivallen, där åker ni rakt fram/höger. För att komma till Funäsdalen by fortsätter ni på det oranga Nordic Ski-spåret längs foten av Funäsdalsberget. Hoppa av spåret vid Eriksgården och gå ner till byn och skidbussen.

Skriv ut som pdf vp5

vp5

Kontrollera alltid snö- och väderförhållanden innan avfärd.
Var extra uppmärksam när ni rör er utanför rösad led.