Hamra–Rödfjället–Tänndalen

Text: admin Foto:

Startplats:

Ta skidbussen eller bilen till Hamra. Ta sedan Hamraliften upp, där börjar den kryssmarkerade leden i sydvästlig riktning.

Färdledare:

Medelsvår, ca 22 km, ca 260 meters höjdskillnad exklusive lift. Ca 5-7 h.
En lite längre dagstur med lutning både uppför och nedför som krönts av ett härligt toppbesök på Rödfjället på 1243 meters höjd! Fjällkartan Z8 och Nordic Ski Centers spårkarta kan förutom den här beskrivningen vara bra att ha med sig, finns att köpa på bland annat Turistbyrån i Funäsdalens by.
När ni kommit upp för Hamraliften börjar leden i sydvästlig riktning. Efter bara någon kilometer viker den sedan av åt vänster, i sydöstlig riktning. Passa på att njut av utsikten tillbaka ner i dalen och söderut över Vättafjället. Till höger, mellan er och Vättafjället ligger Svansjön på 927 meters höjd. Svansjön har troligen fått sitt namn  av de många svanar som man förr under sommaren kunde se i området. Nuförtiden är de färre men ibland samlas ändå stora flockar runt om i området på deras förflyttningar på hösten.
Åk parallellt med Svansjön i cirka sex kilometer till slutet av den. Där kommer ni att åka in på södra sidan av Svanåkläppen och fortsätta i sydöstlig riktning cirka en kilometer innan leden delar sig. Där ska ni svänga höger, rakt söderut. Därefter åker ni i svagt uppförslut i cirka 5,5 kilometer. Ni är då på den västra sidan av Rödfjället och där kliver ni av leden och letar er fritt uppför fjället till toppen. Var alltid extra försiktig på snöförhållanden och väder när ni lämnar en rösad led. När ni kommer upp på toppen väntar en strålande utsikt ända ner förbi Tännäs by i sydöst, Funäsdalsberget i nordost, Lill- och Stor-Skarven i norr och till väster, in i Norge, Storvigeln, 1561 m ö h.
Åk försiktigt nedför fjället till den rösade leden och ta er tillbaka samma väg till platsen där leden delade upp sig vid Svanån. Där väljer ni nu istället höger, nordväst och följer leden ner i dalen till Tänndalen.

Skriv ut som pdf vp3

vp3

Kontrollera alltid snö- och väderförhållanden innan avfärd.
Var extra uppmärksam när ni rör er utanför rösad led