9. Tännäs – Falkboet – Falkhöjden runt

Turen går till våffelstugan Falkboet (vesseltrafik vissa perioder). Därifrån går en rundtur på preparerade spår runt Falkhöjden, mitt i Myskoxeland! Att bestiga Falkhöjden (930 m) ger en fantastisk utsikt över fjällen mot Rogen och Dalarna.

Startpunkt                          Tännäs, söder om vägbron över Tännån eller från Fjällbyn
Längd                                  14 – 22 km
Typ av tur                           Rundtur
Typ av led                           Kryssled

Du tar kryssleden eller vesselleden som startar söder om bron och följer den i jämn stigning genom skogen i ca 8 kilometer. Det går också att starta i spåren från Fjällbyn som möter det andra spåret. När du kommer ut ur skogen delar sig leden. Du tar då till höger, mot nordväst och efter ett par kilometer når du fram till Falkboets våffelstuga.  Där kan du stanna till för en fika och njuta av utsikten.

Kryssleden fortsätter sedan runt Falkhöjden, en runda på cirka 6 km och du kommer tillbaka där leden delade sig. På den nordvästra sida av Falkhöjden öppnar sig ett helt nya vyer. Det vackra och annorlunda landskapet runt de tre topparna Storvålen, Fiskbäckvålen och Brattriet är ofta myskoxarnas hemvist under vintern. Det är inte svårt att göra en toppbestigning från baksidan av Falkhöjden för att få en ännu bättre panoramautsikt.

Sedan är det bara att skida ner samma spår som du kom d.v.s. vesselspåret tillbaka till Tännäs.

Alternativ och kortare uppfärd;  upp till våffelstugan Falkboet kan du också tolka med vessla/bandvagn som måste förbokas. Du spar då 8 km.

Ladda ner turen i utskriftsvänlig version

 

Kontrollera alltid snö- och väderförhållanden innan avfärd.
Var extra uppmärksam när ni rör er utanför rösad led.