Falkboet (Tännäs)

Text: admin Foto:

Startpunkt:

Ta bilen eller bussen till Tännäs. Parkera i Tännäs by nedanför Fjällbyn. Leden börjar på andra sidan hängbron och den är kryssmarkerad hela vägen.

Färdledare:

Medel, ca 19 kilometer ToR, ca 300 meters höjdskillnad.
Turen går via Falkboet och runt Falkhöjden, mitt i Myskoxeland! Känner ni för en topptur är det inte svårt att nå Falkhöjden!

Upp till våffelstugan Falkboet kan ni välja att åka med skidor eller tolka med Fjällbynsbandvagn. För mer information om bandvagnen, ring: 0684-24 009. Leden upp mot Falkboet går genom skogen och är cirka 8 kilometer. Området har ett rikt djurliv. På vägen upp brukar man kunna se mycket spår. Känner du igen några? Älg, lodjur och järv är ganska vanligt förekommande men också väldigt skygga. Oftast är det bara spåren av djuren som man ser men är ni tysta kanske ni får se en skymt..! Det är jämn stigning genom storskogen från Tännån till cirka 1 km innan ni når fram till Falkboet. Leden fort- sätter över åsen ned till Lillvålvallen, ett gammalt fäbodställe som bönder i Tännäs by nyttjade tills början av 1900-talet.

När ni kommer ut ur skogen delar sig leden. Sväng då höger, mot nordväst och efter ungefär 500 meter når ni fram till Falkboet. Där kan ni stanna till för en våffla och njuta av utsikten. Se Falkboets öppettider i vinterguiden. Om ni känner er pigga så kan ni fortsätta leden som går runt Falkhöjden och kommer tillbaka där leden delade sig. På den nordöstra sidan av Falkboet öppnar sig ett helt otroligt landskap! Området runt de tre topparna; Storvålen, Fiskbäckvålen och Brattriet är myskoxarnas hemvist under våren och försommaren. Mycket vackert och annorlunda landskap. Prova en toppbestig- ning från baksidan av Falkhöjden och titta på utsikten. Sedan är det bara att släppa på genom skogen ner till Tännäs igen!

Skriv ut som pdf vp15

vp15_01

Kontrollera alltid snö- och väderförhållanden innan avfärd.
Var extra uppmärksam när ni rör er utanför rösad led.