11. Solskensturen: Bruksvallarna – Tänndalen via Svalåtjärn

En populär tur på vårvintern, den så kallade solskensturen, i ett öppet högfjällslandskap. Ta vesslan eller åk skidor upp till Knallens toppstuga och fortsätt sedan på andra sidan kammen ner till Svalåtjärns raststuga och vidare rakt söderut mot Andersborgs våffelstuga. Slutligen utför mot Tänndalen.

Startpunkt                           Bruksvallarna, ICA-affären
Längd                                  12 – 15 km
Typ av tur                           Envägstur
Typ av led                           Nordic Ski högfjällspår/kryssled

Från ICA-butiken följer du kryssleden mot Knallen. Den börjar med ett långsamt uppförslut cirka 3,5 km genom björkskogen upp på kalfjället. Stigningen är som brantast 500 m före Knallens toppstuga som ligger på 1 050 m höjd. Unna dig en fika där och pusta ut en stund.

Väl däruppe på Knallens toppstuga inser du att den branta skidturen upp var värd besväret. Njut av lite vila, fika och den häftiga utsikten. Du ser Bruksvallarna nere i dalen och ovanför byn ser du Mittåkläppen, i söder ser du Funäsdalsberget och på nära håll Stor-Skarven.

Du fortsätter sedan på kryssleden som går ned mot Svalåtjärns raststuga i dalen, cirka 2,5 km. Håll dig på leden och se upp för den lavinfarliga branten på höger sida. Från Svalåtjärn som är ett nav i denna del av ledsystemet, tar du kryssleden, som är ett Nordic ski högfjällspår, mot Tänndalen och nu får du ofta sällskap med många andra skidåkare. Spåret går rakt söderut i 5 km på Stor- och Lill-Skarvens västsluttning till Andersborgs våffelstuga.

Därifrån kan du välja ett av de spår, som går ned till Tänndalen. Skidbussen stannar på flera ställen i dalen; vid Tänndalens skiduthyrning, vid skidstadion och vid Tänndalens fjällhotell.  Den sista biten kan du ta till höger på det grönmärkta Nordic skispåret, som bitvis går ganska brant utför ned mot skidbron över väg 84 och skidstadion

Alternativ startpunkt; Ett bekvämt och kortare (3,5 km) alternativ är att ta vesslan med start från nedsidan av Hotell Bruksvallsliden upp till toppstugan, men observera obligatorisk platsbokning. Bokas på 0684-200 30

Ladda ner turen i utskriftsvänlig version

Kontrollera alltid snö- och väderförhållanden innan avfärd.
Var extra uppmärksam när ni rör er utanför rösad led.