Solskensturen: Bruksvallarna–Tänndalen

Text: admin Foto:

Startplats:

Ta skidbussen till Bruksvallarna på morgonen och välj mellan att börja turen med vessla eller på skidor. Turen börjar vid ICA Stig-Myhrs i Bruksvallarna. Därifrån går vesslan till Bruksvallarnas Toppstuga “Knallen”. Vesslan har obligatorisk platsbokning på 0684- 20030, första turen på dagen går klockan 10.00.  Om du känner för att ta skidorna hela vägen istället så är det bara att följa ledmarkeringarna som börjar vid ICA-butiken.

Färdledare:

Svårighetsgrad: Lätt, ca 15 km. Ca 4-6 h.
En lämplig dagstur för hela familjen i härlig fjällterräng som är rösad (kryssmarkerad) hela vägen. Följ den rösade leden mot Knallens toppstuga på Kariknallen. Leden bör- jar med lätt uppförslut cirka 3,5 km och går genom fin björkskog, över små myrar som sommartid är grästäckta. Det blir lite brantare stigning 500 meter före Knallens topp- stuga men det är helt värt den lilla extra ansträngningen när ni kommer upp och kan blicka tillbaka ner i dalen på byn Bruksvallarna. Om ni blickar mot öster så ser ni Funäs dalsberget och byn vid bergets fot. Rakt i söder ser ni Storskarven, 1260 meter hög. I väster ser ni bland annat Hästkläppen och lite längre bort i norr vid horisonten sticker
Skarsfjället upp med sina 1594 m ö h. I nordöst ser ni Mittåkläppen med sin speciella karaktär. Unna er en våffla eller stanna och pusta ut en stund och njut av utsikten från 1050 meters höjd. Se öppettider i vinterguiden.

När ni känner er redo att fortsätta väljer ni leden som går mot Svalåtjärns vindskydd, cirka 2,5 km. Från Knallens toppstuga kommer ni på en fin dag från och med nu att ha solen i ansiktet under resten av färden! Under våren kan därför solskydd vara bra att ha med för familjen. När ni når fram till Svalåtjärn och vindskyddet så har ni nästan åkt halvvägs. Kanske är det dags för en liten rast för att få något i magen? Tag plats i vind- skyddet eller gräv ner er i snön en stund och njut av utsikten och den friska luften!

Efter Svalåtjärn följer ni leden cirka 5 km mot Andersborg och Tänndalen rakt sydlig rikt- ning. Med först Stor-Skarven och sedan Lill-Skarven på din vänstra sida i färdriktningen, Anderssjöarna på din högra, solen i ansiktet så brukar den här raksträckan vara härlig att åka! Den här delen är lite kuperad men har ingen ansträngande del. När ni når fram till Andersborg kan ni äta våfflor och förbereda er på nedfärden mot Tänndalen. Se öppettider i vintermagasinet.
Ta leden mot Tänndalen och beroende på var i Tänndalen vi vill väljer ni spår, den vänstra går direkt till skidbussen. Nedfärden är cirka 3 km och är ganska brant på sina ställen så åk försiktigt. Ni kan även välja att åka vessla ner från Andersborg. Se körtider i vintermagasinet eller i Fjällnytt.
Trevlig tur!

Skriv ut som pdf vp13

vp13

Kontrollera alltid snö- och väderförhållanden innan avfärd.
Var extra uppmärksam när ni rör er utanför rösad led.