Ljusnedal–(Anåfjällen)

Text: admin Foto:

Startplats:

Ta bilen till Gyllene Bocken i Ljusnedal. Där går Ljusnedals röda Nordic Ski- spår förbi. Följ det västerut över Ljusnan för att nå alla de andra spåren i Ljusnedal och välj sedan ett som passar er.
Om ni vill åka det längre gröna spåret upp mot Anåfjället från Ljusnedal: följ det röda spåret norrut på östra, högra, sidan vägen från Ljusnedal i cirka en kilometer tills ni kommer fram till det oranga spåret. Och följ det i cirka 500 meter till det gröna spåret. Upp på Anåfjällen och till toppen av Ånnfjället kan man även parkera vid Backvallsvägen. Följ vägen över bron i Ljusnedal norrut. Efter ca en kilometer kommer ni till en väg till höger som heter Backvallsvägen med en skylt till gamla kyrkogården. Några hundra meter in på den vägen finns parkering och informationstavla för Nordic Ski.

Färdledare:

Mycket lätt till Medel. 2-10 km, 22 km upp till Ånnfjället.
Turerna kan ni variera allt från två till tio kilometer genom Ljusnedals böljande landskap. Alla spår prepareras nästan dagligen vilket gör dem fina och lättåkta. Spåren snirklar sig fram mellan hus och ladugårdar både i skogen och genom Ljusnans dalgång. Här är det även lätt att ta med barnen eftersom spåren är kortare och det är alltid nära tillbaka till bilen.

Det gröna spåret upp på fjället och sedan den rösade leden upp till Anåfjället är en bitvis krävande tur men mycket vacker. Cirka 4-7 h. Det gröna spåret är 18 kilometer totalt och vill man upp till toppen på Ånnfjället så får man lägga till totalt fyra kilometer tur- och retur. Spåret börjar med en ganska stark stigning i cirka två kilometer upp till raststugan. Därefter blir det lite planare och naturen går mot mer högfjällsterräng med mindre träd och mer öppna ytor. Hela vägen upp ser man massor av djurspår, det är inte ovanligt med 20-taggade älgar här så håll ögonen öppna! Ytterligare en kilometer efter raststugan finns ett litet vindskydd med strålande utsikt. Det ligger på cirka 850 meters höjd. På eftermiddagarna när solen står i sydväst till väst precis ovanför fjällens siluetter brukar fjällen kunna anta en lilaaktig färg i vilken är mycket vacker. Något att hålla ögonen öppna för på hemvägen!

Efter ytterligare en kilometer svänger det gröna spåret skarpt höger, västerut, i en liten uppförsbacke. Om ni vill upp till toppen av Ånnfjället ska ni där istället följa den rösade leden rakt fram. Upp till toppen som ligger på 1301 meter är det en brant stigning på cirka två kilometer vilket gör nedfärden lika sluttande! Ta det alltså försiktigt på nedfärden. Men innan ni åker ner ska ni beundra utsikten från toppen! Helags ser ni i norr. Bortanför Funäsdals-berget i väster ser ni Stor-Skarven och i nordöst Mittåkläppen med det distinkta Skarsfjället som fond.

Väl nere på det gröna spåret igen kan ni välja att fortsätta där ni av vek från spåret och åka det runt. Det går genom böljande fjällterräng sex kilometer och kommer tillbaka till raststugan ni passerade tidigare. Annars åker ni bara tillbaka förbi vindskyddet och ner till raststugan. Från raststugan följer ni spåret tillbaka samma väg som ni kom. Det är brant utför på vissa ställen så åk försiktigt!

Skriv ut som pdf vp11

vp11

Kontrollera alltid snö- och väderförhållanden innan avfärd.
Var extra uppmärksam när ni rör er utanför rösad led.