Vandra och njut i Funäsfjällen

Allt fler väljer att krydda vandrandet med att njuta. Äta en trerätters istället för frystorkat, sova mellan lakan istället för i tält, och umgås med sina vänner. Här de bästa njutvandratipsen för dig som besöker Funäsfjällen i sommar.

Foto: Eva Wallstam & Bo Stenson

Tidningsdrottningen Amelia Adamo och jag upptäckte av vi båda gillar njutningsfulla vandringar. Så vi skrev en bok om vår passion. Vandra & njut heter den och vi kan konstatera att intresset för icke-asketiska vandringar bara växer. Allt fler vill dra på sig kängorna och ge sig ut i naturen för att sedan njuta av en god måltid i slutet av dagen tillsammans med den vandringsgrupp man själv satt ihop. Vandring är så välgörande för både kropp och knopp att det förtjänar att bli en massrörelse. Allt fler forskningsstudier visar att vi är gjorda för att röra på oss och att vistas i naturen. Inte för att sitta på rumpan och stirra ner i en skärm.

Funäsfjällen är ett eldorado för njutvandrare. Här finns många härliga leder för den som vill vandra lagom långt i lagom tempo och sedan komma tillbaka till hotellet eller pensionatet på kvällen.

Sköna leder för livsnjutare

Här är några exempel sköna dagsvandringar i Funäsfjällen och förslag på boende. Ring eller maila alltid innan och boka så att du säkert vet att hotellet och restaurangen har öppet. Svårighetsgraden på lederna varierar mellan 1 och 5, där 1 är lättast och 5 mest utmanande.

TÄNNÄS

Käringsjön-Rogen, led nr 21

Längd: 10 km.

Leden går i den speciella karga och steniga naturtypen som finns runt Rogens naturreservat, med flera mindre sjöar. Den glesa skogen, med sin karga skönhet är en fin naturupplevelse. Fokusera uppmärksamheten på det rika djurlivet, till exempel fågeln lappmes, älg, ren, och ripor.  Här finns också fina fiskevatten.

Svårighetsgrad: 2.

Bo och äta

Tännäskröket

Stugor och lägenheter för uthyrning. Här finns också en spa-kåta med bastu, jacuzzi och relax. Restaurangen och receptionen är öppen varje dag för fika och lunch, kanske man vill ha ett glas vin eller öl från lokala bryggeriet i Tännäs. www.tannaskroket.se

FUNÄSDALEN

Bergsturen, led nr 5

Längd: 9 km.

Trots den korta och centralt belägna sträckningen ger vandringen en riktig högfjällsupplevelse de två kilometer som går längs toppryggen. Mäktiga fjäll, storslagna vyer och med vattenspeglar i tjärnarna. Högst uppe på toppen finns en utkiksplats med vidunderlig utsikt över Funäsfjällen.

Svårighetsgrad: 2.

Bo och äta 

Funäsdalen Berg och Hotell

Här bor du mitt i Funäsdalen by med nära avstånd till Funäsgondolen, affärer, Fjällmuseet och övriga aktiviteter i området. I restaurangen med terrass i soligt läge, njuter du av vällagad mat och utsikt över Funäsdalssjön.

www.funasdalenberghotell.se

Eriksgårdens Fjällhotell

Mysiga och fräscha rum med utsikt över Funäsdalsberget och Funäsdalssjön med närhet till byn och berget. Stor spaavdelning med pool, jacuzzi, olika bastur och relax. Middagen intas på Eriks kök o bar.

www.eriksgarden.se

Skoogs Krog och Logi

Familjeägt boende med stugor och lägenheter. Bara några minuters promenad från sjön, gondolbanan, byns butiker och restauranger. Alla lägenheter har utsikt över sjön och fjällen. Bastu och relaxavdelning finns. Middagen äter ni Skoogs Krog, som fått omdömet ”mycket god klass” i White Guide. Kom ihåg att boka bord.

www.skoogs.bertilssons.se

TÄNNDALEN

Anderssjöarna runt, led nr 12

Längd: 23 km.

För den som vill ha en längre dagstur. Du vandrar bland blomsterfjäll med vackert sjösystem längs en småkuperad led i storslagen fjällmiljö. Här finns 400 växtarter noterade, bland annat sällsynta orkidéer samt fjällnycklar, grönkulla, gullspira, lappspira, purpurbräcka, tibast, fjällviol och fjällgentiana.

Svårighetsgrad: 3-4.

För dig som inte vill gå så långt

Svansjön-Vättafjäll, led nr 10

Hela turen går i högfjällsterräng med fantastisk utsikt mot de norska gränsfjällen och Storvigeln som är 1565 möh. Du kan även se det området som myskoxarna använder som betesmarker under delar av sommaren.

Svårighetsgrad: 2.

Bo och äta 

Skarvruets Högfjällshotell

En samlingsplats för fjällälskare och ”fjällrävar” men passar lika bra för gäster i alla åldrar som söker lugn och avkopplande fjällupplevelse.  Till middag serveras hotellets trerättersmeny. Boka i förväg.

www.skarvruet.com

FJÄLLNÄS

Nedalshytta i Norge

Längd: 5 km med möjlighet att vandra längre.?

För denna vandring krävs bil till Nedalshytta och Sylsjön i Norge. Från Nedalshytta kan man vandra en kort dagstur och komma Sylarna riktigt nära.

Svårighetsgrad: 2-3.

Bo och äta

Fjällnäs est. 1882

Sveriges äldsta fjällhotell ligger på gränsen till Norge och passar den som vill kosta på sig njutning i lyxklass. Enligt resemagasinet Condé Nast Traveller en av världens mest romantiska platser. Exklusivt spa med ett flertal behandlingar. Restaurangen serverar mat av hög klass lagad på lokala råvaror.

www.fjallnas.se

BRUKSVALLARNA

Kariknallen, led nr 18

Längd: 5 km.

Vandringen går genom björkskogen på vägen upp mot toppen till Kariknallens toppstuga där du kan avnjuta en våffla (kolla öppettiderna innan). Historien kring denna stuga började 1957, då ett gammalt ”fjös” (ladugård) flyttades upp på fjället. Vill man sedan fortsätta att vandra kan man ströva runt på fjället innan man går tillbaka mot Bruksvallarna.

Svårighetsgrad: 2-3.

Bo och äta

 Bruksvallsliden Hotell & stugby

Här kan man välja mellan stuga och hotell. I den stora gillestugan med bar och möjlighet till aktiviteter kan man ta ett glas med sin vandringsgrupp före middagen, som består av trerätters fjällbuffé med specialiteter från Härjedalen.

www.bruksvallsliden.se

Bruksvallarnas Fjällhotell

Här bor längåkningseliten under försäsong. På sommaren passar detta hotell utmärkt för njutvandrare. Buffémiddag med vällagad husmanskost.

www.bruksvallarnas-fjallhotell.se

RAMUNDBERGET

Tvärån, led nr 19

Längd: 16 km.

Vandringen börjar längs med Ljusnans blomsterprakt fram till Tväråns vattenfall.

Under blomningstid; juli och första hälften av augusti kan du hitta flera sällsynta orkidéer. Vandringen fortsätter längs Tvärån mot Skarsfjället. En bit upp på fjället finns en trevlig rasplats för fika och återhämtning innan det är dags att gå ner igen.

Svårighetsgrad: 3-4.

Bo och äta

 Ramundbergets Fjällgård

Klassiskt fjällhotell med anor från 1936. Gamla fotografier på väggarna, mysiga samlingsrum, gym och pool. I restaurangen, Mor Britas, serveras mat lagad på lokala råvaror. Ambitiös vinkällare.

www.ramundberget.se

Detta bör en njutvandring innehålla:

 • Välplanerade dagsvandringar. Du kommer tillbaka till hotellet på kvällen och slipper därför släpa på tung packning.
 • God mat som någon annan lagar.
 • Sömn på ett mysigt bed- and breakfastliknande ställe, helst med nymanglade lakan.
 • Gärna en lokal guide för kunskapsinhämtning.
 • Pratglad grupp med fallenhet för vandringsmingel, det vill säga som gillar att småprata medan man går.
 • Mer njutning än ansträngning vad gäller val av vandringsled, men det ska ändå kännas i benen på kvällen.
 • Vacker natur.
 • Bra kläder och sköna skor.

Mer njutning med rätt utrustning

Vandringsexperten Ingalill Forslund, tidigare chefredaktör för Utemagasinet, numera frilansjournalist, har hjälpt till att sätta samman denna baslista för njutvandrare i fjällen

 • Halvhöga vandringskängor eller sköna vandringsskor.
 • Ryggsäck, lagom stor för ändamålet. Den bör ha höftbälte, så kallat avbärarbälte, eftersom du bär med höfterna och inte axlarna.
 • Tunna ullstrumpor, gärna så att du kan ha två par på dig åt gången.
 • Underställ i ull.
 • Mellanlager, till exempel jacka eller tröja samt friluftskjol, i material som fleece eller primaloft.
 • Regnställ i ett material som andas. Fungerar även som skalplagg/ytterplagg.
 • Brun leukoplast för att förebygga skavsår.
 • Myggmedel.
 • Elastisk binda, plåster, alvedon om någon skulle råka stuka eller skära sig.
 • Solglasögon och solskyddsmedel.
 • Kåsa, att dricka vatten, soppa eller kaffe ur.
 • Necessär, liten, med krämer och smink i mikroförpackningar.
 • Karta och kompass – träna på kompassen i fint väder, så att du känner dig trygg den dag ovädret blåser upp.

Text: Lotta Byqvist. Lotta är journalist, författare och hängiven vandrare. Hon medverkar regelbundet i Din guide till Funäsfjällen.