Tänndalen
Foto: Emma Dahl

Tänndalen

Inte långt från norska gränsen ligger Tänndalen. Där infinner sig snabbt en riktig fjällkänsla tack vare storslagna vidder. Här finns en av de större skidanläggningar och samtidigt en bra utgångspunkt för både cykling och vandring sommartid. Härifrån kan du ta Hamrafjällets sittlift till toppen av fjället. Du kan även ta bilen direkt upp på fjället till parkeringen som ligger vid foten av Svansjökläppen eller ta dig upp till Fjällparkeringen vid Hamrafjällets naturreservat där en välspångad led tar dig fram till Andersborgs våffelstuga.  Mitt i byn stoltserar det karaktäristiska Hamrafjället som sommartid är känt för dess många växtarter.

Boka stuga/lägenhet Mat och shopping

Aktiviteter


Matmässan i Tänndalen

Varje år i augusti ställer förvandlas området kring Ski Lodge i Hamra till en stor matfestival. Här samlas lokala matentreprenörer från närområdet och visar upp det stora utbud av lokala råvaror som erbjuds. I samband med mässan arrangeras olika evenemang som ”Matstafetten” och kvällsunderhållning. 2017 år matmässa går av stapeln lördag 26 augusti.

Sommaraktiviteter kring Tänndalen

Tänndalen är en utmärkt utgångspunkt för sommaraktiviteter till fjälls. Här kan du cykla i grönskande dalgångar och upp på högfjället. Vandra längs vattenfall, paddla kajak vid foten av Svansjökläppen 1000 möh eller fiska längs strömmande vatten eller från båt.  I Hamra finns även möjligheter för att klättra på klättervägg utomhus med vidunderlig utsikt från både vägg och topp. Boka en guide eller klättra på egen hand, utrustning finns att hyra på plats. I sommar arrangeras guidade turer dagligen tillsammans med guidebyrån. Ett perfekt tillfälle för dig som vill ha hjälp att hitta smultronställena med erfarna guider. Du hittar till de guidade turerna här.

Några Guldturer som utgår från byn är:

Guldtur 10 – Svansjön och Vättafjället.
Guldtur 14 – Anderssjöåfallet och Hamrafjället
Guldtur 17 – Svansjön – Bolagen/Storvigeln

Några cykelleder som utgår från byn är:

Cykelled 33 – Fjällnäs – Anderssjöåfallet – Hamra
Cykelled 28 – Tänndalen – Åsvallen