Sveriges nya cykelarena

Funäsfjällen satsar stort på mtb-cykling. Sommaren 2020 står första fasen av en ny cykelarena färdig – och mer planerar att byggas. - Vi kommer att erbjuda tillgänglig cykling på högfjället i världsklass på ett hållbart sätt, säger Petter Eurenius, projektledare för affärsdrivande multiarena.

Mountainbike är ett roligt fartfyllt sätt att upptäcka fjällen på. Och det blir allt mer populärt runt om i landet. Särskilt i Funäsfjällen. 2019 påbörjades arbete. En helt ny blå cykelled byggdes på Funäsdalsberget och fem nya leder slutfördes i Tänndalen. Runt Fålåtjärn, vid foten av Mittåkläppen, stod en ny led klar. Men arbetet fortsätter. Sett till leder och fjällcykelområdets storlek kommer Funäsfjällen att bli Sveriges största cykelarena för fjällcykling.
Men redan nu är det stort. – Vi har mer än fördubblat omsättningen redan nu, säger Rasmus Pettersson i Tänndalen, som hade 900 åk i liften under öppningsdagen 2019.

Fjällcykling för alla

Tillsammans med skidanläggningarna i området så utvecklas fantastisk stigcykling. Hittills finns det över 42 mil cykelled och flertalet cykelparker. Och en hel del leder blir extra tillgängliga med lift. Lederna går genom allt från högfjällsmiljö till lummiga skogar. – Det finns fantastisk åkning för alla här. Från gröna lätta leder till utmanande tuff terräng. Vi vill att 8-åringen med 20 tums hjul ska få lika härliga och roliga fjällupplevelser som aktiva medelålderscyklister, berättar Petter.

Ta liften upp till topparna och cykla med,

Funäsfjällen bygger inte bara nytt. Man förbättrar även de befintliga MTB-lederna. Säterturen är en tur som rustades upp till extra exceptionell cykling längs Viteggen. Och fler nyheter kommer. Bland annat ett nytt skyltsystem som ska göra det ännu enklare at hitta runt om i Funäsfjällen – sommar som vinter. Hela projektet väntas nu pågå fram tills 2021, men det finns möjlighet att det förlängs.
– För cyklister som vill uppleva genuina fjällmiljöer och flow blir Funäsfjällen den optimala cykeldestinationen, avslutar Petter. Och det spelar ingen roll om du är snabb eller långsam, nybörjare, eller fjällvan, en upptäckare eller äventyrare. I Funäsfjällen finns något för alla.

Om Affärsdrivande Multiarena

Affärsdrivande Multiarena i Funäsfjälllen är projektet som utvecklar hållbarhet och kvalitet på våra leder för cykel, vandring, paddling, ridning, skoter och längd. För små och stora fötter, med ett 60-års perspektiv. Så vi tillsammans kan njuta, bo och uppleva vår unika fjällmiljö i generationer framöver.

Fotograf: Emrik Jansson

Äventyret väntar på dig. Välkommen till Funäsfjällen i härliga Härjedalen!

 

I samarbete med Härjedalens Kommun