Sol och badsemester – i friskt fjällvatten

Kristallklart vatten, sand mellan tårna, pooldopp och att långsamt soltorka på en brygga. Det är kanske inte det första som tänker på när man hör fjällsemester, men i Funäsfjällen finns gott om möjligheter att njuta av en sol- och badsemester med extra allt.

Porlande friskt fjällvatten du kan dricka direkt från källan. Lyssna till den vackra melodin under en paus.  Rika fiskevattten fyllda öring, röding, harr och aborre, Med över 200 sjöar och flertalet strömmande vattendrag är Funäsfjällen ett fantastiskt vattenland med gott om underbara badplatser. Det finns både lättillgängliga platser och de som du belönas med efter en vandrings-, cykel- eller paddlingstur. Så packa ner badkläderna bredvid kängorna, spöt eller hjälmen. Har du glömt badkläderna går det lätt att hitta en egen avskild sjö att njuta av i all din nakenhet.

                                                                   Fjällens egna jacuzzis

Tvärån: Njut av naturens egen spaavdelning. Tvärån når du via guldtur nummer 19 med startpunkt en bit från Ramundberget. Efter ungefär 8km vandring belönas du med klart och friskt  strömmande vatten och små vattenfall. Naturen har ordnat trevliga pooler att njuta av och vattenfallen blir en intensiv massagestråle. Här och var strömmar det på ordentligt och ån är ganska brant, så det är bäst ta det lite lugnt med simningen i de djupare delarna.

Livsäterån: Via guldtur nummer 11 från högsta Hållan tar du dig upp på vackra Flåten, som i säsong är fyllt av hjortronmyrar och puffig ängsull. Efter ett par kilometer når du Livsäterån. Där finns det gott om perfekta klipphällar att slå sig ner på. Porlande friskt vatten rinner bredvid, redo att skopas upp och drickas. I sluttningen bildas små pooler, perfekt för ett footbad eller svalkande dopp innan du vänder tillbaka.

                                                                   Korvssjöar och vackra sandstränder

Ljusnan: Har du inte badat i en korvsjö, ja, då har du missat något. Ljusnan slingrar sig från sin urkälla i Ramundberget nedåt Bruksvallarna och Ljusnedal och har mejslat fram vackra sandbanker. Man säger att ån meandrat (fint ord för slingra i s-form)i tusentals år och skapat korvsjöar vilket är som namnet antyder är just korv-formade sjöar. Roligt att säga. Roligt att bada i. Du kan hitta många orörda platser där du med lätthet kan spendera en hel sommardag med kanot, fiskespö och fika i ryggsäcken – utan att träffa på en kotte. Tänk på att det på många ställen är strömmande vatten och att även om det ser lugnt ut, kan vara mer strömt än du tror.

Precis efter att Ljusnan lämnar Bruksvallarna bildas det särskilt många sandstränder där du kan gå i land med din kanot, kajak eller sup.

                                                                          Sjöstränder och badbryggor

Tänndalen beach: Solen skiner, det är en perfekt dag att bara logga och jäsa på stranden. Men så kom du på att du är på fjällsemester och… packar handduken och drar till beachen ändå. Vid badplatsen vid Tänndalssjön njuter du av friskt svalkande fjällvatten och vackra vyer. Känner du för att ta en cykeltur på eftermiddagen finns det gott om tid till det med. Vill du hitta en alldeles egen palts kan du hyra en kanot och ta en tur längs Tännån.

Playa del Funäsdalen: I Funäsdalen är playan aldrig långt borta. (Nåväl, den söta lilla stranden.) I början av juni får du en frisk upplevelse a la atlanten men mot augusti värms sjön upp som av själva gulfströmmen. Funäsdalssjön fylls på av Ljusnan och har många fina och lättillgängliga badplatser. Vid Risnäsets fritidsområde finns en fin badplats med en liten sandstrand. Här har du nära till parkering och byliv. Nedanför byhotellet hittar du både en badbrygga och en liten betongpir. Tar du cykeln (eller bilen) mot Tännäs och svänger in på strandvägen så hittar du ytterligare badplats med en liten strand.  Där finns brygga, omklädningsrum och grillplats.

                                                               Ensambad i klara skogstjärnar

Bland tomtar och troll i Tännäskröket: Känn dig som en vacker nymf som tagen ur någon av John Bauers illustationer. Mellan Tännäskrökets två berg gömmer sig den lilla stilla skogstjärnen. Där är du oftast helt för sig själv och kan ta några simtag i det klara, friska vattnet med omgivande bergstoppar speglandes på vattenytan. En upplevelse för alla sinnen.

Rofyllt i Rogen: Ett ganska långt stenkast bort från Tännäs ligger Rogens naturreservat med vackra orörda sjöar. Hyr en kanot och hitta ditt och finns ditt eget lilla paradis. Här är du så långt ifrån glasskiosker du kan komma. Rogen utlovar inga delfiner i sitt klara vatten men väl glittrande öring och en vacker tystnad.