Säsongsavslutning med Funäsfjällens coolaste brudar

Häng med på en glädjefylld och fartfylld avslutning med skateboardgruppen i Funäsfjällen som endast är till för tjejer.

Det är en helt vanlig tisdag i oktober i Funäsdalen. Löven faller från träden och hösten börjar åter lämna plats för vintern. Solen seglar sakta ned bakom bergen, det är lågsäsong och Funäsdalens by står lika stilla som vattnet på Funäsdalssjön.

Men i Funäsdalens betongpark är det full fart, för detta är faktiskt inte vilken tisdag som helst. Ikväll är det nämligen säsongsavslutning för ”Tjejskejt i Funäsfjällen” – en skateboardgrupp för tjejer, kvinnor och ickebinära.

Detta initiativ startades under sensommaren av Anneli Bodén från Funäsdalen och Erika Enckell från Medskogen och har sedan dess lockat ett stort antal tjejer till att åka skateboard i Funäsdalen varje tisdag under hela hösten.

– Killar tar ibland stor plats och det kan vara svårt att våga ta plats som tjej. Därför kände vi att det behövdes en sådan här grupp där tjejer får vara ensamma i skateparken för att utvecklas och ha roligt tillsammans, förklarar Erika Enckell.

Det är närmare 30 tjejer i betongparken ikväll tillsammans med ett gäng föräldrar som hejar på och hjälper till där det behövs.

– Alla är så grymma och har utvecklats så mycket sedan vi startade, det är sjukt kul att se, säger Anneli Bodén.

Ålder och nivå skiljer sig vitt och brett. Vissa viner genom bowlen i full fart samtidigt som andra sakta rullar fram med en hjälpande hand i sin. Men gemenskapen och glädjen är lika stor hos samtliga i betongparken.

– Det roligaste är att pumpa fart, säger en av tjejerna samtidigt som hon demonstrativt visar vad hon menar.

– Kolla här! Ropar en annan tjej och rullar därefter stolt genom parken. Det är fint att se glädjen och gemenskapen som infinner sig och det är imponerande hur en i sammanhanget så pass liten by kan locka ett så stort antal tjejer till att åka skateboard.

Engagemanget är på topp hos både barn och vuxna och hela sammankomsten är tillsynes helt kravlös, vilket Anneli Bodén också bekräftar.

– Vi genomför inga speciella övningar eller så, det är fritt fram att åka som man själv vill, men vi finns med och hjälper till.

Och kanske är den medvetna friheten nyckeln till den stora glädjen? I ett i övrigt så krävande samhälle där många matas av stress och press i diverse sammanhang är denna skateboardgrupp en högst välkommen motpol. Det märks att tjejerna som är här njuter av den prestigelösa tillvaron och skratten avlöser varandra under hela kvällen. 

Mörkret faller tids nog på men hjulen på brädorna vill inte sluta snurra. Tjejerna åker fram och tillbaka, upp och ned, om och om igen. Kanske åker brudarna extra länge just ikväll? Snart är betongparken fylld med snö och de rullande brädorna är utbytta mot skidor och snowboards.  Rådande årstid kan ibland kännas mörk och dyster, men denna skateboardgrupp har med största sannolikhet förgyllt hösten för många tjejer i Funäsfjällen!