Välkommen till fjällen

Sommarfjällen är magiska med storslagna orörda vidder, frodiga dalgångar, lekfulla bäckar, fiskrika sjöar och fascinerande karg miljö. I Funäsfjällen finns också den klara luften, tystnaden och lugnet.

Funäsfjällen

Den svenska fjällturismens vagga.

Vi snöade in redan 1882.

Platsen var Fjällnäs. Året var 1882. Händelsen var stor. Och som bakom varje stor händelse, fanns det en person. Vår person hette Jonas Åslund. Vad Jonas inte visste var att hans nyöppnade lilla pensionat skulle komma att bli startskottet för en miljardindustri.

Mycket har hänt sedan 1882. Liftar, hotell, stugor och vandrarhem har byggts. Skidspår och nedfarter har pistats. Små hjältar har lärt sig åka skidor och stammisar har återvänt. År efter år.

I dag är vi Skandinaviens största skidområde. Men vi är ingen vinterfabrik, utan vi tror fortfarande på det äkta, det genuina och det jordnära. Och precis som Jonas Åslund vill vi att du ska få uppleva de sköna vyerna och den klara luften här i fjällen. Kom hit – det stora fjälläventyret väntar.

Skandinaviens största fjällupplevelse.

VACKER VILDMARK MED DE HÖGSTA FJÄLLEN SÖDER OM POLCIRKELN. ORÖRDA STORSLAGNA VIDDER, FRODIGA DALGÅNGAR, LEKFULLA BÄCKAR, YMNIGA VATTENFALL OCH FISKRIKA SJÖAR. TYSTNADEN, DEN KLARA LUFTEN OCH LUGNET. DET ÄR ÄNTLIGEN SOMMAR I FUNÄSFJÄLLEN.

Sommarfjällen kan upplevas på många olika sätt. Vill du vandra ska du prova någon av våra 30 Guldturer som är de allra bästa vandringslederna i området. Det finns Guldturer för stora och små, för nybörjare och riktiga fjällrävar. För de allra minsta finns tio KulTurer som är lekfulla och lärorika vandringsleder.

Vill du hellre uppleva fjällen från sadeln finns både ridturer och 423 kilometer cykelleder att välja mellan. För fiskare kunde inte läget vara bättre. Över 200 sjöar och 300 kilometer strömmande vatten gör Funäsfjällen till ett av Sveriges största kortfiskeområden.

Smaka på fjället

När det kurrar i magen har du många restauranger, caféer, matställen och våffelstugor att välja mellan. Passa på och smaka på fjällets och vildmarkens egna smaker – fisk, vilt och närproducerade specialiteter. Precis som för sommarupplevelsen står det äkta och genuina i centrum.

Arkivera intrycken

Du har sköna vandringskängor, lätta kläder och ett glatt sinne. Solen värmer i ansiktet, fåglarna kvittrar, en fjällbäck porlar lekfullt bakom dig och sommarblommorna exploderar i olika färger. Du är uppe på toppen. Slut ögonen. Ta ett djupt andetag, memorera och arkivera intrycken.

Välkommen till fjällen.