Nybörjare på mountainbike? Här är tipsen för dig!

Att upptäcka fjällen på två hjul är en fantastisk upplevelse. Och det är faktiskt ganska lätt! Särskilt med de supercyklar som nu finns att både köpa och hyra och de många olika leder som finns att cykla på i Funäsfjällen. Vi har pratat med våra cykelproffs här i Funäsfjällen som ger dig de bästa tipsen för att upptäcka fjällen i sadeln.

Välj rätt cykel

MTB cyklar finns både som framdämpade och heldämpade, dvs med dämpning både fram och bak. Heldämpat ger en bekvämare och i många fall roligare upplevelse och passar både dig som är ny på MTB såväl som en erfaren cyklist En halvdämpad MTB, så kallad Hardtail, gör att du behöver tänka än mer på tekniken och välja ”rätt” linje som man kallar det. Här uppe kan du både köpa och hyra cykel, och alla kommer att hjälpa dig att hitta rätt cykel för dig: för en dag eller för flera år framöver.

En led för dig

Det finns olika graderingar på MTB leder som fungerar precis som graderingen i skidbackar. De gröna lederna i Funäsfjällen är en bra början för dig som tar dina första tramptag i fjällen. Ledmarkeringarna gör det lätt att hitta – längs vägen och mot olika utflyktsmål. Stigbyggarna har dessutom sett till att underlaget är rejält och hållbart för dig och miljön! Har du inte orken uppför kan du ta liften upp och cykla ner. En bra nybörjartur är tur nummer 6 mellan Bruksvallara och Flon. Det bästa av fjällen utan att vara för utmanande. Tänndalen har dessutom byggt ut sin fjällcykelpark – ett perfekt ställe att börja sin MTB resa på!

Just nu satsas det stort på cykling i Funäsfjällen och projektet Affärsdrivande Multiarena förbättrar och bygger ut lederna, kanske stöter du på dem i sommar, säg gärna hej och passa på att ställ frågor om du har några!

cykling längs spänger

Tänk på tekniken

Något som skiljer MTB från vanlig cykling är hur du fördelar vikten. När det går nedför är det bra att justera så att du har vikten längre bak. Och uppför är det tvärt om, luta dig framåt. Känner du att däcket lyfter lite – luta dig längre fram.  När stigen är plan  men när det blir lite guppigare och mer tekniskt utför så är det bekvämare att stå upp på pedalerna. Tänk också på att titta långt fram när du cyklar för att bättre kunna läsa av terrängen. Här kan du läsa mer om tekniken.

Fika, fika, fika!

Glöm inte att fylla på med energi. Packa matsäck och fika i en väska eller välj en led som passerar någon av våffelstugorna. Med ordentligt med energi i kroppen blir cyklingen ännu roligare! Ett perfekt mellanmål är tunnbrödrulle med ost från Bruksvallarna!

Familjen fikar i Funäsfjällen

Utvecklas snabbare

Det är lätt att hitta runt om längs stigarna i Funäsfjällen, men du kan gärna boka en guidad tur. Då får du både upptäcka Funäsfjällen  på ett nytt sätt och får tekniktips på vägen!

Lycka till på turen!

 

Äventyret väntar på dig. Välkommen till Funäsfjällen i härliga Härjedalen!

 

I samarbete med Härjedalens Kommun