mittådalen
Foto: Emma Dahl

Mittådalen Messlingen

Intresserad av kultur och historia? Gör en avstickare längs väg 531 mot Ljungdalen. Genom den öppna fjällskogen anländer du strax till samebyn Mittådalen, Mithe på sydsamiska, som är en sameby baserad på samisk kultur och renskötsel.

Fortsätter du vägen kommer du till den lilla genuina fjällbyn Messlingen med de gamla hällmålningarna som vittnar om att platsen varit bebodd sedan 4000 år tillbaka. Vägen norrut leder dig upp på Sveriges högst belägna allmänna väg över Flatruet. En vidsträckt fjällplatå som erbjuder panoramautsikt över fjällvärlden vid bra väder. Härifrån ser du bla Helagsfjället som är högsta fjället i området och med Sveriges sydligaste glaciär. Flatruet är en utmärks utgångspunkt för vandring, Guldtur 27 är ett exempel på en lättgången tur med fantastiska vyer över fjällen.

Bo i Mittådalen/Messlingen Service och handel

Kappruet

I Messlingen hittar du Kappruet. Vintertid finns här en småskalig och familjär skidanläggning som sommartid förvandlas till en bondgårdsinspirerad fjällanläggning. Här finns nu både växthus, hönsgård och getter. Man odlar sallad, potatis, rödbetor, grönkål, vintersquash, örter och är självförsörjande på ägg och grönsaker till det lilla trädgårdskaféet. Kappruet är en av Funäsfjällens minsta fjällanläggningar. Anläggningen låg i malpåse i många år. Men det var innan Sara och Stefan kom in i bilden. På några år har man nu lyckats blåsa liv i den slumrande skidanläggningen.

Här kan man koppla av och äta gott. Några av rätterna som serveras i caféet är sommarpaj med rökt fjällbog, säsongens grönsaker och trädgårdssoppa med potatis och fjällsida. Ett besök på Kappruet är perfekt för barnfamiljen. Här kan barnen gå Räven Raskars Runda och klappa getter eller mata hönsen. Andra spännande sommaraktiviteter i och i närheten av Kappruet är Evagraven och Hällmålningarna vid Ruändan, hit kommer du på guldtur nr 6. Det finns även gott om fina fiskevatten och mountainbikeleder i området.