Anders Södergren cyklar mountainbike

Mästarnas mästare – på cykel och längd

För fem år sedan lade Anders Södergren tävlingsskidorna på hyllan. Efter den avslutade elit- karriären har han bland annat ställt upp i både Fjälltopploppet och Fjällturen. Men kanske mest imponerande är att han under våren 2019 tog hem segern i SVT:s ”Mästarnas mästare”.

Trots en avslutad elitkarriär inom längdskidåkningen gillar Anders Södergren fortfarande att utmana sig själv. Vinsten i SVT:s tävlingsprogram ”Mästarnas mästare” är bara ett av många tecken på att tävlingsinstinkten lever kvar. Fina resultat i Fjälltopp-loppet som är en av landets största skidtävlingar och Fjällturen som anses vara Sveriges vackraste MTB-lopp är två andra. En gång tävlingsmänniska, alltid tävlingsmänniska. Men idag med andra prioriteringar.

Stuga i Bruksvallarna

Redan som ung upptäckte Anders Funäsfjällen då han besökte Bruksvallarna för tävling och träning. Platsen med goda förutsättningar för träning både sommar och vinter har idag blivit lite som ett andra hem. Stugan som familjen byggde under 2004 besöker de så fort tiden finns. – Innan barnen nådde skolålder åkte vi till stugan i Bruksvallarna titt som tätt och vi kunde spendera hela vårvintern där. Idag finns tyvärr inte lika mycket tid och vi får anpassa oss efter skollov, säger Anders.

Från längdskidor till cykel

Enligt Anders är vårvintern den bästa årstiden att spendera i Funäsfjällen. Skidorna kan han då sätta på sig direkt utanför stugan och med siktet inställt på dagens utvalda fjälltopp skejtar han fritt fram på skaren. – Till stugan i Bruksvallarna åker vi för att må gott och vara ute i naturen, säger han.

När fjället torkat upp efter vårvinterns sista snö byter Anders ut skidorna till cykel. Det som nyss var perfekt preparerade skidspår förvandlas till cykelleder och på fjället tinar utmanande stigar fram. Även om vintern och sommaren kanske tycks vara varandras motsatser finns det vissa likheter. – Man befinner sig i samma miljö, byter bara underlag. Det går att välja nästan samma leder vare sig det är sommar eller vinter, säger Anders.

Tid för träning och avslappning

En av anledningarna till varför Anders gillar att spendera mycket tid i Funäsfjällen är på grund av den inspirerande träningsmiljön. För honom höjer det kvalitén på träningspasset. Idag tränar han fem till sex pass i veckan, vilket är ungefär en tredjedel av den mängd träning han lade ner under åren som elitaktiv. På vintern består träningen främst av längdskidor och under sommaren cyklar han ett par gånger i veckan. Kanske blir det några fler pass på cykeln när Fjällturen närmar sig. För att tävla är något han fortfarande tycker om. Däremot har han en annan inställning till det dag.
– Tiden som elitskidåkare innebar ständig förberedelse inför kommande tävlingar. Idag vill jag ha en mer avslappnad inställning och anmäler mig sällan till tävlingar långt i förväg, istället hoppar jag på det som dyker upp, säger Anders Södergren.

Fjällturen

En utmaning som Anders hoppat på ett flertal gånger är Fjällturen. Den varierande och inspirerande miljön är en av anledningarna till varför
MTB-loppet blivit en favorit. – Fjällturen är en lagom utmaning rent tekniskt och fysiskt tufft utan att du behöver vara ett fys-fenomen, säger han.

Det är på sensommaren, när myggen försvunnit, som Anders helst plockar fram cykeln. Precis som under vintern kan han starta direkt utanför stugan. Precis som på vintern tar han sikte på en för dagen utvald fjälltopp. Men när han cyklar gör han det inte bara för de fina vyernas skull. Ett pass på cykeln är effektiv träning på grund av den höga intensiteten och behöver därför inte alltid vara så långt för att ge bra effekt. Något som gör sig bra i en vardag där träningen inte längre är ett jobb.

”När man kör, då kör man”

Med en elitkarriär i ryggen och genom att hålla träningen igång året om är Anders
förberedd att hoppa på olika utmaningar som lockar. Trots den till synes avslappnade inställningen kommer tävlingsmänniskan tillbaka så fort starten går. – Jag vet att jag inte kör lika fort idag, men när man kör då kör man, konstaterar Anders. Oavsett årstid eller utrustning, tävling eller träning kommer Anders Södergren till Funäsfjällen för att fortsätta utmana sig själv och för att vistas i den inspirerande och varierande miljön.