Via Ferrata klättring på Funäsdalsberget

Klättra Via Ferrata

Via Ferrata: klättring med vajer är roligt och lite läskigt på samma gång. I Funäsdalen ligger Funäsfjällens Via Ferrata led, när du når toppen befinner du dig 1000 meter över havet. Roligt, svindlande, vindlande, säkert och kittlig i magen: en upplevelse som passar alla.

Via Ferrata i Funäsdalen

Mitt i byn träcker sig Funäsdalsberget nära 1000 meter över havet med 300 höjdmeter från byfoten. En kort vandring från bykärnan börjar klättringen och den första vajeretappen. Leden tar dig sedan upp via berget genom olika etapper innan du slutligen når toppen och kan antingen vandra ner, eller om du har spagettiben – ta Gondolen ner till foten av berget igen. Tänk i så fall på att lösa biljett innan du börjar bestigningen mot toppen.

Säker klättring för alla

Du klättrar Via Ferrata med både sele, karbinhakar och hjälm. Från selen har du två fästpunkter – karbinhakar som du fäster i en rejäl stålvajer. Denna är fast förankrad i berget med olika bergsöglor. Sitter som berget – bokstavligen. Supertyggt med andra ord.

Du väljer själv hur utmanande du vill att leden ska vara. Känns en etapp för utmanande eller läskig har man byggt enklare vandringsleder som gör att du kan hoppa över en etapp eller flera. Allt sker på dina villkor.

Du klättrar längs bergssidan under gondolen.

Klättra Via Ferrata med barn

Leden går utmärkt att klättra med barn. Vissa passager kan vara riktigt utmanande om man inte riktigt har långa vuxenben och armar. Till sin hjälp har man förstås även vajern själv och öglorna, men en vuxen som kan erbjuda en hjälpande hand är obligatoriskt. Det finns även stigar som genar förbi många av passagerna så att de som vill kan ta en enklare tur.

Klättra med mindre barn

Selarna är anpassade för vikter över 40 kg, eller ja, utlösningsmekanismen på selarna är det. Därför bör du alltid ha med en guide vid klättring med mindre barn om du själv inte har god erfarenhet av klättring.

Hyr utrustning och guide om du vill

Säkerhetsutrustning är ett måste. Men leden är öppen för alla. I Funäsdalen finns det flera uthyrare av utrustning och vill du ha guidning kan du även boka det, exempelvis via PULS eller Strapatser.