Höghöjdsgolf

SVEN ARNELL OCH HUSTRUN MÄRTA FLYTTADE TILL FUNÄSFJÄLLEN 1948. DE ETABLERADE GYLLENE BOCKEN, ETT KLASSISKT FJÄLLHOTELL, FÖR ATT FÖRSÖRJA SIG. NÄR SJÖN LOSSEN SKULLE REGLERAS FICK SVEN PLÖTSLIGT EN IDÉ. PÅ GRUND AV INTRÅNGET SOM UPPDÄMNINGEN AV SJÖN SKULLE INNEBÄRA FÖR INVÅNARNA HADE MAN BILDAT EN SÅ KALLAD REGLERINGSFOND DÄR MEDEL KUNDE SÖKAS FÖR ATT SKAPA NYA AKTIVITETER I OMRÅDET. SVEN BESTÄMDE SIG FÖR ATT ANLÄGGA EN GOLFBANA.

Foto: Anders Robertsson

Idag är banan etablerad och vida känd för sitt utsökta läge och layout. Banan är Sveriges äldsta fjällbana och det har nu spelats golf här i över 40 år. Vackert inbäddat bland fjällen slingrar sig 18 hål utmed Ljusnedalssjön och dess omliggande natur. Trots närheten till fjällen där klimatet inte är det mest fördelaktiga har man här lyckats skapa en högklassig bana. Att den stått som värd för den svenska golftouren gånger två är bara det ett bevis på kvalitén. Banan rankas av tidningen Golf Digest till den bästa i Jämtlands län tillsammans med Östersund-Frösö GK, vilket även det säger en del.

UNIK LAYOUT

Layouten på golfbanan är varierande. Skog, park och seasidehål blandas i en härlig mix. Du som är erfaren får en rejäl utmaning genom kraven på taktiskt tänkande, träffsäkerhet men även möjligheten att få eagleputtar om du slår långt och vågar lite. Du som är nybörjare blir inte heller besviken, hålen är inte alltför långa. Och vyerna längs seasidehålen längs med Ljusnedalssjön är närmast sagolika. Samtidigt som du blickar ut över vyerna, står du stabilt på fina greener och fairways. Svensk Golfs beskrivning säger nog allt: ”Banan är inte vacker, den är helt bedårande”.

GOLFSUGEN MEN INTE TAGIT GRÖNT KORT?

Ta en kurs på Funäsfjällens GK eller prova Ramundbergets golfbana som har Pay & Play. Nio hål i kuperad skogsterräng med många vattenhinder. En teknisk och lekfull korthålsbana som slingrar sig längs Ljusnan med vacker utsikt över Skarsfjället.