Härjedalens Fjällmuseum

ETT MUSEUM FÖR STORA OCH SMÅ, FÖR ALLA SINNEN,MED VACKRA OCH ROLIGA UTSTÄLLNINGAR!

Foto: Ola Hanneryd

Sedan 1999 har Härjedalens Fjällmuseum berättat områdets historia på ett både tillåtande och intressant sätt. Här ryms också en shop och charmiga Café Gästis. I Fornminnesparken kan du sommartid skämma bort dig med de finaste våfflor. Men vid Fjällmuseet pågår också helt nya program och utställningar, och man arbetar gärna med berättelser som inte alltid är så synliga, men som kan ge nya perspektiv på fjällvärlden. Under sommaren står museet därför värd för den lilla, men naggande hårda, utställningen ”Vad ska bort?”, som ställer tuffa frågor om rasism och kolonialism. Utställningen åskådliggör den samiska situationen i samhället idag med utgångspunkt i massmedia och sociala media samt i olika officiella dokument.

Under sommaren fortsätter Fjällmuseet berättelsen om de båda konstnärsvännerna Bengt Ellis och Ragnar Johansson, som var grannar på fjället. Mellan deras ateljéer ledde ”Vänskapens stig”, som gett namn till utställningen. Diskussionerna om måleri var intensiva och givande. Deras glödande dukar hjälper oss att upptäcka att färgerna alltid finns där, även på de skenbart vitaste vidder.
Människor besöker fotoateljén alltmer sällan, och nya porträtt i arkiven blir allt sällsyntare. Vilka bilder får representera nutiden – i framtiden? Museets projekt ”Arkiv Q” har låtit fotografen Sara Lindquist ta en ögonblicksbild av vår samtid i form av ett hundratal porträtt av människor i Härjedalen. En utställning planeras som bäst – håll utkik!

Härjedalens Fjällmuseum öppnar 24 juni.

TEXT & FOTO: Ola Hanneryd