Här spår vi framtiden

Året är 2080, dagens elbilar kör helt på solenergi. Den fysiska mobiltelefonen är ett minne blott. Men vandringen, cyklingen och livet i Funäsfjällen är på det stora hela ganska likt. Detta är tack vare ett långsiktigt arbete som började redan för 60 års sedan. 

Låt oss börja idag: just nu pågår ett stort ledprojekt runtom i Funäsfjällen. Men det är egentligen större än så. Syftet är att fortsätta utveckla en levande och hållbar natur och bygd för att man både ska kunna besöka och bo i Funäsfjällen även om 60 år. Idag sliter tyvärr turismen på områdets spår och leder på ett ohållbart sätt. 

Ett gemensamt ansvar

– Vi har ett stort behov och ansvar att ta hand om vår natur. Det är många som vandrar, cyklar, åker skoter eller längd här, och summan av allt är att naturen inte klarar belastningen. Det ska vara så liten påverkan som möjligt, smala singletracks inte breda tvåfiliga stigar, berättar Petter Eurenius som är projektledare för Spår & Leder i Funäsfjällen. Arbetet började redan sommaren 2018 och pågår i 3,5 år. Bland mycket annat så utvecklas cyklingen i området och ett av målen är att kunna ha ett gemensamt cykelpass för hela Funäsfjällen. Ett kort där du kan upptäcka med flowig stigcykling, härliga stigningar och snabba utförsbackar i alla anläggningar. Projektgruppen arbetar också med att förbättra hållbarheten lederna, ser till att alla besökare hittar och får rätt information och utvecklar drift samt underhåll av lederna för framtiden. 

En större uppgift

Men projektet är större än så, det berör både leder och människor. Ett exempel är ett nytt skyltsystem för hela Funäsfjällen.– Vi har i arbetet med skyltsystemet värderat tillgänglighet, tydlighet och säkerhet, berättar Petter. Är du ute och vandrar på fjället ska du ju alltid ha med dig karta och kompass, men skyltarna ska hjälpa tid att hitta rätt på ett enkelt sätt.– Rätt skylt på rätt plats är en devis vi jobbar med, det sparar både resurser och ger en bättre fjällupplevelse, fortsätter han.

Petters roll som projektledare handlar mycket om samordning. Det gäller att försöka ta med alla inblandade i beräkning, det handlar om kommun, bybor, samebyar, länsstyrelsen, fastighetsägare, besökare m.fl. Vi upplever att alla vi strävar mot samma mål: att Funäsfjällen ska fortsätta vara den underbara plats den är idag – och helst ännu lite bättre, berättar han. 

Naturen framför allt  

Men det är inte bara människor som det behöver visas hänsyn till. Man måste ofta väga naturens hållbarhet mot upplevelsen som leden skapar. 

– Det betyder att vi först undersöker om naturen ens klarar belastningen av en befintlig eller ny led. Gör den inte det så ska det inte vara en led där. Sen ser vi på om vi kan flytta leden, eller delar av leden, till t ex mer fast mark. Utöver det så kan vi förstärka leden genom att t ex stena, grusa, spånga, kavla eller geonäta. Förra året stängde vi faktiskt av några leder på platser där naturen behövde vila och återhämta sig. 

Idag består Funäsfjällen sommartid av 43 mil cykling, 30 guldturer – vilka lämpar sig både för vandring och löpning, 60 toppar över 1000 meter och flertalet paddelleder. I den närmaste framtiden hoppas man kunna utveckla ridleder, fortsätta utveckla cyklingen, vandringen och paddlingen. Men naturen består. Så oavsett hur mobiltelefonerna kommer se ut om 60 år, är planen att du ska kunna njuta av samma makalösa fjällupplevelse som alltid. 

Text: Josefin Torenfält   Foto: Emrik Jansson

 

Äventyret väntar på dig. Välkommen till Funäsfjällen i härliga Härjedalen!

 

I samarbete med Härjedalens Kommun