Vandra med barn
Foto: Jocke Lagercrantz

Vandra med barn

 

Boka boende Aktiviteter för hela familjen

När man bor bra, äter gott och får uppleva Sveriges kanske vackraste natur är det klart att familjens yngsta deltagare ska hänga med. Att som barn få uppleva storslagna vidder, leka fritt på kalfjället och plaska i friska fjällbäckar, det är sådant som många av oss bär med resten av livet. Det finns flera sätt att uppleva fjället när du vandrar med barn. Här har vi samlat några favoriter för nyfikna sinnen och lekfulla ben.

Tips för att vandra med barn

FIKA

Motivation under turen är obligatoriskt. Gott fika som sköljs ner med friskt fjällvatten taget direkt ur bäcken brukar vara en favorit. Det finns även flera våffelstugor som alla nås inom överkomligt räckhåll från parkering eller lift.

TA MÅNGA PAUSER

Att ge benen en chans till återhämtning under vandringen är viktigt för både stora och små. Planera inte för långt framåt och stanna till och lek. Med lite fantasi är fjället en lekplats som barnen sent kommer att glömma. Passa på att ta ett dopp i det kristallklara friska fjällvattnet om vädret tillåter.

UTNYTTJA FUNÄSFJÄLLENS TILLGÄNGLIGHET!

I Funäsfjällen har vi gjort det enkelt att uppleva fjällen. Inga onödigt långa och branta anmarscher krävs om du vill göra det enkelt för dig. Med hjälp av våra fjällparkeringar och många liftar tar du dig upp och kan starta vandringen ovan trädgränsen. I Funäsdalen hittar du Funäsgondolen. Med en spännande färd längs bergets brantaste parti når du toppen av Funäsdalsberget på några få minuter. I Tänndalen finns både sexstolsliften HamraKomfort. Fortsätter du någon kilometer mot norska gränsen tar du dig med bil upp till Svansjökläppens fjällparkering. Inne i Tänndalen by finns Tänndalens fjällparkering, här parkerar du invid foten av Hamrafjället. I Ramundberget hittar du Fjällgårdbanan som tar dig till toppen. Väl uppe finns restaurang Tusen, ett perfekt fikastopp för att sedan ta dig ner genom Mickelinas värld.

JAGA FJÄLLTOPPAR

I Funäsfjällen finns fler än 60 toppar över 1000 meter över havet. Flera av dem är förhållandevis enkla att bestiga då utgångspunken från toppen av liftar eller fjällparkeringar ligger på så pass hög höjd. Du hittar till våra 60 toppar här. Några enklare bestigningar som kan göras tillsammans med barn är Svansjökläppen, Mittåkläppen, Lill-Skarven och Hamrafjället. I vårt nya koncept för barn, 1000-metersjakten med Funa & Fjälle, har vi valt ut 5 toppar som passar som dagsturer för hela familjen. När man klarat 3 eller 5 av topparna kan man hämta ut ett diplom och fina priser på Fjällmuseet i Funäsdalen, snart även på anläggningarna. Toppkortet laddas ner på vår hemsida.

KULTURER

10 lärorika och lekfulla vandringsturer, några är byrundor eller kulturstigar och andra är äventyrsstigar för barn. Varje KulTur är väl skyltad och finns beskriven på ett blad som kan laddas ner. Du hittar till KulTurerna här.

 

Nå trädgränsen på några få minuter

SOMMAREN I FJÄLLEN. VACKERT OCH UNDERBART PÅ MÅNGA VIS. MEN FÖR MÅNGA KANSKE SVÅRT ATT FÅ GREPP OM OCH KAN RENT AV KÄNNAS OTILLGÄNGLIGT AV OLIKA SKÄL. VI VILL ATT VÅRA STORSLAGNA FJÄLL SKA VARA TILLGÄNGLIGA FÖR ALLA MÄNNISKOR. MED HJÄLP AV VÅRA LIFTAR OCH FJÄLLPARKERINGAR SÅ STÅR DU PLÖTLIGT DÄR. MITT UTE I VILDMARKEN MED MILSVIDA VIDDER.

Läs mer

Äventyr för hela familjen

SOMMAREN I FUNÄSFJÄLLEN BJUDER PÅ MASSOR AV UPPLEVELSER. FÖR LOUISE ÖSTBERG ÄR DET EN SJÄLVKLARHET ATT TA MED BARNEN PÅ ÄVENTYR.

Läs mer