En man bär sitt barn på en vandring

Inspiration / Vandra med barn

15 minuter att läsa

Vandra med barn

15 minuter att läsa

Att vandra i fjällen är fantastiskt, att vandra med barn blir lätt extra magiskt. Bokstavligen. Stora stenar blir till mini-toppar som med lätthet kan bestigas, spänger en balansbana, fjällets växter fascinerar och renar i fjärran blir en otrolig upplevelse. Att dela fjällen med hela familjen skapar oförglömliga upplevelser och här i Funäsfjällen finns äventyr som passar alla åldrar och humör.

Vandra med små barn

Att ge sig ut i fjällen med småbarn är supermysigt. Är de riktigt små är en bärsele eller bärsjal (om ditt barn accepterar det) ett bra alternativ för att kunna njuta av fjällen tillsammans. När det blir lite äldre finns det olika typer av smarta bärstolar som ger dig bra support – som en välfylld ryggsäck – men med mer energi och rörelse.

Hur långt kan man vandra med barn?

Det beror såklart på hur gammalt barnet är och hur rolig du gör själva vandringen. Man “brukar” säga att en åttaåring generellt orkar 15 kilometer totalt på en dag. (Vilket är mer än de flesta av våra Guldturer.) Tempot blir av naturliga skäl lite lägre, pauserna fler. Så räkna med att det tar lite längre tid vad du tror, och till och med ännu lite längre.

En familj är ute och fjällvandrar med sitt barn

I början kan det också vara klokt att välja lite kortare turer, men som sagt: med rätt utrustning, vilja och tankesätt går det mesta!

Vandring med barn i bärsele
en familj är ute och vandrar i fjällen med sina barn

Tips för dig som vandrar med barn

Fjällen i sig är en tacksam lekplats, men ju bättre förberedd du är desto roligare. Så vi har samlat våra bästa på hur du gör fjällvandringen med barn ännu härligare!

Fika mycket och ofta. Ibland, eller ganska ofta kan det behövas lite extra motivation. Fika mycket, och man kan faktiskt inte ta för många fikapauser på fjället. Gofika tillsammans med en kåsa friskt fjällvatten taget direkt ur bäcken brukar vara en favorit.

 

Ull närmast kroppen – från topp till tå är det bästa. Ull håller dig nämligen varm och go även om du är svettig. Syntet fungerar också.

 

Miniupplevelser och många pauser. Vandrar du med barn är det sällan målet som är målet. Det är att njuta av tiden tillsammans. Och pauser är perfekt för detta. Leta upp de coolaste stenarna, kolla in mossor, fjällväxter och spana efter lämmelbon längs leden. Att klämma in upplevelse-pauser mellan fikapauserna är att rekommendera: Både för att alla kan återhämta och för att det är roligt! Tiden kommer att flyga förbi och barnen kommer att längta efter nästa tur.

 

Packa lite extra. På fjällturen med barn kan det vara bra att packa extra – förutom de självklara regnskyddet. Varma energiknippen blir lätt kalla i fjällvinden. Utforskandet av bäckar och myrar kan lätt bli en blöt upplevelse. Så ta med dig lite mer än vad du tror att du behöver. En lite skrymmande sak som kan öka mysfaktorn till tusen är faktiskt en filt. Att luta sig tillbaka mot en sten i lä och bädda in sig i en filt är fantastiskt. Och du, packa även lite extra fika. Att dra fram en extra klämmis eller bulle är ren magi.

Dela packningen med Kexgeneralen – Låt barnen få bära sin egen matsäck, eller ansvara för sittunderlagen. Utse någon till Kexgeneral med uppgift att dela ut gottet under fikapauserna eller dubba någon till Fikaplatsspejare. Ett stort ansvar för de små som kan göra vandringen ännu mer speciell.

 

Ha en plan B, C och D. Det som lät så roligt igår, kanske inte alls är en bra tur idag. Eller till och med ändras under själva turen. Så tveka inte att planera om efter väder, ork och humör. Fjällen är härligt, men finns också kvar imorgon.

 

Ta genvägarna till upplevelsen. Utnyttja fjällparkeringarna, ta liften upp på topparna, parkera bilen vid en rastplats. Att ta genvägarna är härligt – och här finns det gott om dem. Ni spar på krafterna men får fortfarande storslagna upplevelser.

 

Utrusta dig med extra kunskap. Släck barnens kunskapstörst genom att plocka med en bok om till exempel fjällets flora, eller kika in fjällkartan lite extra. Det gör att du kan imponera stort på frågor om vilken blomma det är, eller vilken topp man ser. Och peka ut att – “Den där coola gröna mossan du ser på trädet, den är faktiskt en lav som heter Varglav och är till och med giftig. Det ser man nästan på den! (för den är nästan självlysande grön)” Även en kompass, kikare eller lupp blir roliga verktyg i naturen.

Lycka till och njut av fjällen och upplevelserna tillsammans!

Senast uppdaterad: 2023-09-19

Kanske gillar du också det här?

Bläddra