fjällvandra hund
Foto: Anders Robertsson

Fjällvandra med hund


Boka hundtillåten stuga/lägenhet

Boka hundtillåtet hotell

Fjällvandring och hund är en fantastisk kombination. Det ger både dig och din bästa vän förutsättningarna för en aktiv och rolig semester tillsammans. Hundar älskar att vistas på fjället där de får upptäcka nya dofter och uppleva milsvida vyer tillsammans med dig. Men vad ska man tänka på när man ska ut och fjällvana med hund? Här nedan följer några tips, trix och regler för på vilka förutsättningar hunden får vistas på fjället.

HUR LÅNGT ORKAR NI GÅ?

Anpassa turen för både dig och din hund. Ingen tycker det är roligt att gå för långt. Börja på en nivå där du tror att ni båda njuter och orkar. Kolla gärna in våra 30 Guldturer och välj en tur utifrån beskrivningarna.

UTRUSTNING

Även om ni bara ska vara ute under dagen så kan det vara bra att se över utrustning inför fjällvandringen.

  • Fjället är fullt av friskt fjällvatten men ta gärna med en ihopfällbar mat/vattenskål och extra vatten för säkerhets skull.
  • Energi! Även om hunden ätit innan ni gett er av så kan det vara bra att tänka på att energiförbrukningen kan se helt annorlunda ut under en vandring.  Hunden äter med största sannolikhet betydligt mer under vandringen, vilket inte är konstigt med tanke på att de rör sig nästan hela dagen. Tänk även på att ni är på semester så lite extra gott i fickorna är ni båda värda!
  • Har din hund sköra tassar? Fjället kan vara tufft för sköra tassar med vassa stenar och andra föremål som tassarna kanske inte är vana vid. Ha gärna med ett par tasskydd för att minimera risken för onödiga olyckor. Tasskydd finns att köpa på Topsport i Funäsdalen.
  • Halsband eller sele? Det beror helt på vad din hund är van vid, det ska vara smidigt och snällt mot halsen (inget stryp-eller halvstryp).

PLANERAR NI ATT VANDRA IN I NORGE?

Funäsfjällen ligger alldeles invid norska gränsen. Tänk på att det finns särskilda regler för att ta med hund över gränsen. Hunden måste ha ett pass och vara avmaskad hos veterinär innan.

KOPPELTVÅNG

I fjällen är reglerna för att ha hunden med i naturen strängare än på andra håll. Hunden bör alltid hållas kopplad i område där renskötsel är tillåten, och det är ju större delen av fjällen så se alltid till att ha hunden kopplad. I vissa nationalparker och naturreservat råder speciella regler, kolla alltid innan du besöker dessa tillsammans med din hund.