1000-metersjakten med Funa & Fjälle

Funäsfjällen bjuder på inte mindre än 60 toppar som sträcker sig 1000 meter över havet. Nu har vi tillsammans med äventyrarna Funa och Fjälle samlat ihop några av de toppar som passar bäst för toppturssugna barn.

Ett storslaget litet äventyr för alla

Bli en bergsbestigare och häng med på 1000-metersjakten. Funa & Fjälle ocär två ivriga äventyrare och de har en utmaning för hela familjen: bestig 5 eller 3 toppar över 1000 meter.

Hur går det till?

1000-metersjaktens toppkort finns att ladda ner eller ladda ner och skriva ut här till höger. Du kan också välja att hämta det på Fjällmuseet i Funäsdalen. Du kan välja att bestiga tre eller fem toppar och det finns ingen tidsbegränsning. Gör det på en säsong eller tre.

När du bestigit tre eller fem toppar lämnar du in ditt toppkort  –  just nu på Fjällmuseet i Funäsdalen, men snart även på anläggningarna, och får en belöning från SunMaid och Funäsfjällen.

turbeskrivningar

Så kom 1000-metersjakten till

När det började droppa ifrån taken och bäckarna porlade längs sluttningarna var Fjälle och Funa ute och åkte skidor. Det var en sån dag som man aldrig vill ska ta slut. Lagom varmt för att slippa jackan i solen, men tillräckligt kallt för att snön skulle vara perfekt i backarna. 

Fjälles mamma hade packat en ryggsäck med varm choklad i thermos, kanelbullar och smörgåsar med ost och salami. De hade varsin bergsbestigarpåse med russin och choklad och kände sig som riktiga äventyrare. De satte sig och fikade vid en solvarm sten och Fjälle tyckte att livet inte kunde bli mycket bättre. Men Funa såg ledsen ut. Fjälle undrade vad som var fel.
– Allt är perfekt, sa Funa. Det känns bara lite ledsamt att det snart är över.
– Vadå över? frågade Fjälle.
– Vintern såklart, svarade Funa. Det är inte många veckor kvar tills snön är borta. Vad ska vi göra då?
– Ja, det är sant, sa Fjälle. Men vi får hitta på något nytt då, något annat äventyr. I år har vårat äventyr handlat om att åka ALLA backar i hela Funäsfjällen.
– Och alla skogsbanor också, säger Funa och skrattar. Sen har vi träffat liftskötare, skidlärare, samer, pistörer, renar, björnbajs, ekorrar, ramundbergare, funäsdalare, tänndalare, hamringar, kappruettar, tännisar… Men vad ska vi göra nu?

Fjälle och Funa funderade en stund men kom inte på något. De tog på sig hjälmarna, tryckte fast pjäxorna i bindningarna och stack iväg.

När de kom hem till Funa och hade lagt ifrån sig allt träffade de Funas farmor som var på besök. Hon satt i en fåtölj som var klädd i blommigt tyg mitt i vardagsrummet. Det var fortfarande ljust ute och från fåtöljen kunde man genom fönstret se Funäsdalsberget. Funas farmor var uppvuxen i dalgången, på en fäbod vid Vivallen. Funas farmor berättade om när de hittade verktyg och skatter från människor som hade bott där flera hundra år tidigare. De hade också hittat ett jättefint smycke med ornament och krusiduller.
– Men det jag inte berättat för någon, sa Funas farmor med låg röst, är att jag också hittat en karta. Den visade fem olika skatter. Och det finns en gammal sägen som berättar om skatter som gömdes för rövare och banditer, minst 1 000 meter ovanför havet. Jag tror att det är den kartan jag hittade. Men jag vågade mig aldrig ut på äventyret själv för att leta upp skatterna.
– Men det kanske ni kan hjälpa mig med? sa hon med skorrande röst och plirade med ögonen.

Nu visste Funa och Fjälle precis vilket deras sommaräventyr skulle bli: 1000-metersjakten!