Foto: Roger Borgelid

Fjällvandring

Det är fantastiskt att få strosa runt på fjället och njuta av tystnaden, lugnet och stillheten. Och inte minst, den rena fjälluften. Att fjällvandra ger en omedelbar känsla av frihet.  Vardagens stress försvinner och alla måsten lämnas därhän. Bergstoppar (närmare bestämt 60 stycken över 1000 höjdmeter) tornar upp sig runt om dig, vyerna är magnifika. I dalgångarna är vattnet kristallklart och går alldeles utmärkt att dricka. Det enda du behöver göra är att öppna upp dina sinnen och ta in allt.

Guldkantad fjällvandring

I Funäsfjällen har vi satt guldkant på vandringen. Vi har tagit fram de finaste hel- eller halvdagsvandringarna och samlat dem under 30 Guldturer och 10 KulTurer. Du slipper bära tält och tung packning, bo bra på hotell eller i självhushåll, får äta gott på restauranger eller hemlaga med lokalproducerade råvaror och framför allt. Ett lättare sätt att fjällvandra på. 
Beskrivningarna är lätta att följa, och ledmarkeringarna är enkla att tyda. Men du kan givetvis välja att gå med en erfaren guide och följa med på någon av områdets guidade turer. Läs här  Då får du dessutom extra kunskap och fantastiska historier om vår fina bygd och natur!

Leder för framtiden

Vår fina fjällnatur blir allt mer välbesökt och det är fantastiskt att fler hittar hit. Därför rustar vi också våra leder så att de ska hålla för fler fötter och däck! Under 3 år pågår projektet Affärsdrivande Multiarena, där vi skapar bättre hållbarhet och kvalitet på våra spår och leder i vår känsliga fjällnatur. Så när du är ute och vandrar, spanar på utsikten och kanske stöter på en ripa – kan du också upptäcka en gladlynt stigbyggare som är ute och förbättrar lederna. Om ni stöter på någon under er vandring, tveka inte att fråga om ni undrar nåt. Kanske om deras hemligaste fiskeställe, bästa fjälldoppet eller den mest magiska utsikten.


Våra Guldturer

Fjällvandring ska vara enkelt. Därför har vi skapat Guldturer, en samling vandringsturer i varierande längd och svårighet. Dessa turer är de bofastas guldkorn och verkligen det bästa av det bästa. Tanken är att det ska vara enkla turer som du kan vandra på en dag med lätt ryggsäck. Välkommen att testa vad som passar just dig och om du vill så går det så klart fint att komponera en egen tur med hjälp av fjällkartan som kanske består av delar av en eller flera Guldturer. Du hittar Guldturerna och beskrivningar till de olika etapperna här på vår webb och i Vandringsguiden. Tips: Även om de är lätta – är det alltid bra att plocka med karta och kompass!

 

10 KulTurer

10 lärorika och lekfulla vandringsturer, några är byrundor eller kulturstigar och andra är äventyrsstigar för barn. Varje KulTur är väl skyltad och finns beskriven i Vandringsguiden och här på hemsidan. Du hittar till KulTurerna här.


60 toppar

Vi har valt ut 60 toppar, alla över 1000 meters höjd som du når över dagen från väg. Klicka här för att komma till registreringen.

Mer om vandring

Översiktskarta över alla Guldturer

Tack till er som bidragit till alla våra fina leder:

Jackson Hole Originals, Fjällnäs AB, Höjers Transport & Fordonskonsult AB, Larsson i Tännäs AB, Lannås Arkitekter, Ski Event, Strutzenblad Invest i Koppslahyttan AB & NB Oljor AB

Postgirot IK, Momsera AB, Fixzit VVS AB, Eriksgårdens Fjällhotell AB, Gunnar Alinder Consulting AB, Liss Skog AB, Perspektive Undersökningar AB, Panadact Life Science AB, Fjällbruket i Bruksvallarna, Kraft i Småland AB, Henrikssons Villaförsäljning i Gävle AB, Höjers Transport & Fordonskonsult AB, Environmental Mechanics AB, PREV AB, EGL Försäkring Malmö AB, Punkthöjden Fastighetsekonomi AB, Barnläkarna i Täby centrum AB, Bent Fastighets AB, Garnsvikens Fukt & Energiteknik AB