Teknik – och nybörjartips för mountainbike

Mountainbike är för alla. Gillar du att upptäcka fjällen får de definitivt en magisk upplevelse från sadeln. Men MTB skiljer sig lite från klassisk cykling. Cykeln är upplagd på lite annat sätt och du behöver vara mer alert i terrängen.

Att välja MTB

Mountanbike  finns både som framdämpade och heldämpade – med dämpning både fram och bak. Heldämpat ger en bekvämare och i många fall roligare upplevelse och passar både dig som är ny på MTB såväl som en erfaren cyklist En halvdämpad MTB, så kallad Hardtail, gör att du behöver tänka extra mycket på terrängen – och är det ojämnt underlag kan det kännas i rumpan.

Titta långt fram

Det är lätt att man fastnar med blicken på stigen framför framhjulet, men lyft blicken planera din cykling. Kommer det en sten eller lös sand? Är det guppigt? Titta framåt så långt du kan för att vara beredd på vad som kommer härnäst. Detta är förmodligen den viktigaste biten att hålla koll på. Även i kurvor, titta ut i kurvan och långt fram. Uppför. Långt fram. Nedför. Titta långt fram. Och faktiskt är det så att lite mer fart hjälper dig att hålla balansen.

Uppför, nedför och ”platten”

Något som skiljer MTB från vanlig cykling är hur du fördelar vikten. För många kommer det ganska naturligt, men kan vara bra att tänka på.  När stigen är plan sitter du antagligen ner på sadeln, men när det blir lite guppigare och mer tekniskt utför så är det bekvämare att stå upp på pedalerna – så att din kroppsvikt fördelas på båda hjulen. Se till att fötterna är i samma nivå. Ha gärna böjda armar, då tar du emot stötarna bättre. När det går nedför är det bra att justera så att du har vikten längre bak. Och uppför är det tvärt om, luta dig framåt. Känner du att däcket lyfter lite – luta dig längre fram.

Bromsa, kanske mindre än du tror

Bromsarna är riktigt effektiva på en MTB, så det är viktigt att lära känna dem och ha koll på vilket reglage som är fram- respektive bakbroms. När du bromsar i terrängen på MTB är det ganska lätt att bromsa för hårt och sladda till. Frambromsen är den starkaste, bromsar du för hårt där kan du till och med ”flyga” av cykeln. Provbromsa lite med båda bromsarna olika hårt för att lära dig underlaget och bromsarna. Hur känns det när du bromsar hårt på framdäcken. Bakdäcket och båda?

Du behöver inte vara vältränad

Det är ju alltid bra med lite kondition, men är du ovan med uppförsbackar kan du alltid hyra en el-MTB som ger dig extra kraft i uppförsbackarna. En timme MTB ger dig bra träning, och är du inte tränad innan får du ett riktigt bra pass!

Boka en guidad tur

Funäsfjällen har bra skyltade leder och det är lätt att hitta med hjälp av karta. Du klarar dig alltså själv på turen. Men vill du utvecklas extra snabbt kan du boka en guidad tur. Då blir du inte bara bättre och tryggare i sadeln utan lär dig om vår fjällmiljö på vägen.

Vi hjälper dig gärna att prova ut både hjälm, cykel och skydd!