två cyklister som cyklar mountainbike på spång i närheten av Mittåkläppen
Foto: Emrik Jansson

Premiär för Kläppen MTB-leder

Området kring kläppen är känt för sina gamla fäbodar och fantastiska natur. Länge har det varit ett av våra mest uppskattade områden av vandrare, nu hoppas vi att cyklister också kommer att upptäcka det och älska det på samma sätt. Med nya vägar och stigar som särskilt byggts för att tåla belastningen från däcken möjliggörs en hållbar fjällupplevelse även från sadeln. Välkommen att upptäcka Mittåkläppen på ett nytt sätt!

Just nu sitter det provisoriska ledskyltar uppe. Nya, permanenta skyltar sätts upp under hösten 2020.

två cyklister står vid fålåtjän

Lättillgänglig cykling

Du kan lätt cykla eller ta bilen från Bruksvallarna mot Mittåkläppen. Tänk på att vägen är avgiftsbelagd för bilar.

Om du tar cykeln upp så var beredd på att det är mycket uppför. Men efter hårt arbete får du verkligen en belöning! Uppe vid Mittåkläppen finns ett antal leder att välja på, flera är kombinerade med vandringsupplevelser.

Karta över mittåkläppens nya cykelområde

Mittåkläppen MTB: ladda ner PDF

Led 144, Fålåtjärnsrundan – Grön MTB-led

4,5 km, grön cykelled med start från parkeringen Fålåtjärn vid Mittåkläppvägen. Lättcyklad led med mestadels dubbla spår så att ni kan cykel bredvid varandra och njuta av en härlig fjällkänsla med fantastiska fjällvyer och liten höjdskillnad.

Led 145, Gruvstugerundan – Blå MTB-led

9 km, blå cykelled med två olika startplatser. Du kan välja att starta från parkeringen Fålåtjärn vid Mittåkläppvägen, eller vid Djupdalsvallen. Stark fjällkänsla med utsikt mot Skarsfjället. Du passerar Gruvstugan och dagbrott från tiden med gruvdrift 1686 – 1886, läs gärna informationsskyltarna som berättar om det tuffa livet som gruvarbetare. Leden är bitvis lite stenig, den största höjdskillnaden är ner till och upp från Djupdalsvallen. Är du lite osäker finns här några passager som du kan behöva leda din cykel.

Led 143, Glimtjärnsrundan – Röd MTB-led

8 km, röd led med start från Djupdalsvallen. Det börjar med en ganska tuff stigning upp förbi Ryds vall, vidare över en fjällplatå med lätt cykling, lite uppför igen över Gammelgruvan som bjuder på hänförande utsikt. Sedan kort men ganska brant utför innan det svänger mot Gruvstugan. Läs gärna på skyltar i gruvområdet om det hårda livet som Gruvarbetare under 200 års tid, från 1686 – 1886. Leden fortsätter sedan norr ut bakom Gruvstugan, först lite uppför sedan med härlig, lite trixig cykling förbi vackra Glimtjärn, upp en bit på Gruvvålen för att sedan vända neråt med härligt flow tillbaka till Djupdalsvallen. Ett perfekt avslut på en magisk tur är de goda frasvåfflorna på Djupdalsvallen. Missa inte!

Led 142, Säterturen – Blå MTB-led

8 km, blå cykelled med start från parkeringen vid Djupdalsvallen. Leden går växelvis på smal grusväg och härliga stigar. Du passerar ett antal gamla fäbodvallar längs vägen. När du kommer längst ner i dalgången kommer leden ut på ”Viteggen” som är en 1,5 km lång grusås som bildats under istiden. Leden på går tur och retur ut på Viteggen, delvis längs Djupdalsbäcken och Mittån, totalt 3 km fram och tillbaka. Du möts av otroligt vackra vyer bl. a mot Anåfjället, Mittåkläppen, Axhögen och Helags, Sveriges högsta fjäll söder om polcirkeln. I Helagsmassivet ligger också Sveriges sydligaste glaciär.

OBS! Vänd där vägen går ner från grusåsen Viteggen. På tillbakavägen när du kommer in i björkskogen är det en fin sträcka med singeltrack. Efter du passerat Kuppvallen är det återigen smal grusväg som går ganska brant uppför mot Storkläppvallen där man kommer ut på huvudvägen som du följer tillbaka till parkeringen vid Djupdalsvallen. Avstår du sträckan ut på Viteggen blir turen 5 km.  Avsluta gärna med de goda frasvåfflorna på Djupdalsvallen.