Cykla

I sommar startar byggnationen av Funäsfjällens nya cykelarena. Vi bygger lättillgängliga MTB-leder på högfjället och i skogen för dig som vill uppleva fjällen på ett enkelt sätt, med barn, partner eller med vänner. Vi kommer att utveckla arenan under tre år framöver och under tiden ber vi om förståelse för eventuella förändringar. Stöter du på oss ute på lederna så berättar vi gärna mer om vad vi gör.

423 kilometer cykelled

CYKLA I FUNÄSFJÄLLEN – SÅ FUNGERAR DET…
Att cykla MTB är för många avkopplande, men att cykla MTB i Funäsfjällen ger dig en vitamininjektion att vilja se mer av milsvid vacker natur. Men innan du rullar ut på Funäsfjällens cykelleder kan det vara bra att veta hur systemet fungerar då lederna varierar i både längd och svårighetsgrad. Skalan är graderad på samma sätt som skidbackarna vintertid, från grönt till svart. Längs de gröna lederna möts du inte sällan av grusvägar eller breda stigar utan några större hinder. Nästa nivå är markerat med blått. Här kan du mötas av både spänger och trallar. Förhållandevis enkel cykling där det finns gott om tid att njuta av sommarfjällen. Stora satsningar på cykel i både Tänndalen och Ramundberget.

SÄTERTUREN

KOLL PÅ LÅRMUSKLERNA
Nästa nivå ställer högre krav på både balans, cykel och lårmuskler. De röda lederna karaktäriseras av både smala stigar, gupp och rötter. Här hittar du teknisk cykling som skänker både spänning och äventyr så var inte rädd för att testa! Den sista av de fyra markeringarna är svart. Och precis som i svarta pister är lederna både tekniskt utmanande såsom fysiskt krävande. Här finns ihållande sträckor av gupp, rötter och hinder i form av branta stigningar och utförslöpor. Ingenting för nybörjaren med andra ord.

HITTA RÄTT LED
Utifrån erfarenhet och dagsform kan du välja och vraka i den svårighetsgrad som passar dig. Men vill du hitta den tekniskt utmanande leden som skänker mest höfjällsupplevelser per tramp? Eller den otrafikerade grusvägen som slingrar sig nära intill Ljusnan? Då gör du bäst i att hyra en guide. På så vis får du ut mer av upplevelsen men även chansen att utvecklas som cyklist.

Cykelevenemang och guidade turer

Ny cykelarena i Funäsfjällen

Funäsfjällen satsar stort på mtb-cykling och till sommaren 2020 står första fasen av en ny cykelarena färdig.
– Vi kommer att erbjuda tillgänglig cykling på högfjället i världsklass på ett hållbart sätt, säger Petter Eurenius, projektledare för Affärsdrivande Multiarena. 

Läs mer

Funäsfjällen lanserar Landsvägscykling  

Funäsfjällen är en av Sveriges mest uppskattade fjälldestinationer, sommar som vinter. Nu tas nästa steg i att vara ett komplett resmål.
– Det kan vara svårt att tro att det finns så här vackra vägar att cykla på i Sverige, säger Sarah Thorén, eldsjäl bakom satsningen. 

Läs mer

Unikt samarbete kring nationell standard för cykling

Destination Funäsfjällen och Visit Dalarna bjuder nu in cykelledsaktörer till en nationell graderings- och skyltstandard. Målet är att förenkla för gäst och ledaktör att skapa hållbara och kvalitativa MTB-leder. Initiativet kommer att gynna Sverige som cykelledsdestination och är ett steg i att göra Sverige till ett av världens ledande naturturismländer.

Läs mer