Fjällcykling

Mountainbike och landsvägscykling

Nyhet! Nu är de nya spåren vid Mittåkläppsområdet äntligen klara och bara väntar på att få upptäckas!

bild från Mittåkläppen, stigcyklister, fjällcyklister, premiär för nya leder

 

Cykla i fjällen: Här finns det fjällcykling för hela familjen. Cykla på mountainbike över högfjäll, njut av långa platta passager, ner dalar och längs slingrande flowtrails. Eller för all del upptäck fantastisk landsvägscykling! Här finns det cykelspår och möjligheter för alla: för den snabbe nybörjaren till den långsamme äventyraren. Har du ingen egen cykel, kan du hyra en cykel som passar din stil.

Just nu bygger vi  Funäsfjällens nya cykelarena.  Lättillgängliga MTB-leder på högfjället och i skogen för dig som vill uppleva fjällen på ett enkelt sätt, med barn, partner eller med vänner. Riktig fjällcykling i all sin enkelhet.

Kanske kommer lederna att förändras lite – men till det bättre! Just nu pågår ett projekt för att förbättra och göra våra leder ännu mer hållbara – så att de är lika fina idag, som om 60 år. Stöter du på någon stigbyggare ute på lederna så berättar de gärna mer om vad vi gör.

Fjällcykling för alla banner

 

Riktig fjällcykling

Att cykla MTB är för många avkopplande, men att cykla MTB i Funäsfjällen ger dig en vitamininjektion att vilja se mer av milsvid vacker natur. Men innan du rullar ut på Funäsfjällens cykelleder kan det vara bra att veta hur systemet fungerar då lederna varierar i både längd och svårighetsgrad. Skalan är graderad på samma sätt som skidbackarna vintertid, från grönt till svart. Längs de gröna lederna möts du inte sällan av grusvägar eller breda stigar utan några större hinder. Nästa nivå är markerat med blått. Här kan du mötas av både spänger och trallar. Förhållandevis enkel cykling där det finns gott om tid att njuta av sommarfjällen. Stora satsningar på cykel i både Tänndalen & Funäsdalsberget.

SÄTERTUREN

En extra utmaning

Nästa nivå ställer högre krav på både balans, cykel och lårmuskler. De röda lederna karaktäriseras av både smala stigar, gupp och rötter. Här hittar du teknisk cykling som skänker både spänning och äventyr så var inte rädd för att testa! Den sista av de fyra markeringarna är svart. Och precis som i svarta pister är lederna både tekniskt utmanande såsom fysiskt krävande. Här finns ihållande sträckor av gupp, rötter och hinder i form av branta stigningar och utförslöpor. Ingenting för nybörjaren med andra ord.

Välj och vraka

Utifrån erfarenhet och dagsform kan du välja och vraka i den svårighetsgrad som passar dig. Men vill du hitta den tekniskt utmanande leden som skänker mest högfjällsupplevelser per tramp? Eller den otrafikerade grusvägen som slingrar sig nära intill Ljusnan? Då gör du bäst i att hyra en guide. På så vis får du ut mer av upplevelsen men även chansen att utvecklas som cyklist.

Cykelevenemang och guidade turer

Guider i Funäsfjällen

Funäsfjällen har flertalet kunniga guider och turer du kan boka. De guidar dig kunnigt runt om i våra vackra fjäll:

Albin och gänget på Fjällnäs Explore

Louise Östberg på 365 äventyr

Jon Wagenius på Strapatser

Henrik Svetsnoff på Funäsdalens Cykel och Fritid. 

 

Ett nytt skyltsystem – för ett helt fjällsystem

Nu får Funäsfjällen ett helt nytt skyltsystem för både sommar och vinterleder, det är totalt över 170 mil leder. Ett omfattande projekt som startade redan 2017 med en förstudie och planeras att fortsätta till hösten 2021. Projektet började med att kartlägga gästens behov, och allt ifrån lednamn, nummer till färgval och placering utgår från just gästens perspektiv.

Läs mer

familj som vandrar i funäsfjällen vid det nya skyltsystemet

Mästarnas mästare – på cykel och längd

För fem år sedan lade Anders Södergren tävlingsskidorna på hyllan. Efter den avslutade elit-
karriären har han bland annat ställt upp i både Fjälltopploppet och Fjällturen. Men kanske mest imponerande är att han under våren 2019 tog hem segern i SVT:s ”Mästarnas mästare”.

Läs mer

Anders Södergren cyklar mountainbike

Ett nytt äventyr väntar, varje dag

Drömmer du om de storslagna upplevelserna? Här kan du somna gott efter dagens strapatser och vakna upp till nya äventyr – varje dag. I Funäsfjällen finns mil efter mil av leder för både cykel, vandring, ridning och paddling.  Genom högfjäll, ner i dalar och längs sjöar och vattendrag. Och än fler upplevelser väntar bakom varje krön.

Läs mer

Äventyr på sadeln eller till fots