Fjällcykling

Mountainbike, gravel och landsvägscykling

Här i Funäsfjällen cyklar du mitt i ett kulturlandskap. Du njuter av en storslagen natur. En levande bygd med jord- och skogsbruk och renskötsel. Det är en unik fjällmiljö som gett och ger glädje åt generationer.

Nu börjar jaktsäsongen. Det betyder att vissa leder tillfälligt stängs ned. håll koll på vilka leder i appen Spår & Leder i Funäsfjällen

I Funäsfjällen finns det cykelleder för alla. Du kan välja bland både fartfylld liftburen cykling i flowleder, vindlande fjällcykling i cross-countrystil och slingrande lands- eller grusvägscykling. Det finns leder som passar alltifrån den peppade nybörjaren till den snabba erfarna cyklisten. Har du ingen egen hyr  du enkelt en cykel som passar din stil.

Nyhet: Ett fjällpass för fjällens framtid

I sommar lanserar vi Fjällpasset. Du betalar en avgift för stigcykling precis som du gör på vintern när du åker längdskidor i Funäsfjällen. Du betalar för fantastisk ledcykling i en storslagen fjällmiljö och för en hållbar och välmående fjällvärld i generationer framåt. Läs mer här.

Karta över våra MTB-leder

Just nu bygger vi  Funäsfjällens nya cykelarena.  Lättillgängliga MTB-leder på högfjället och i skogen för dig som vill uppleva fjällen på ett enkelt sätt, med barn, partner eller med vänner. Riktig fjällcykling i all sin enkelhet.

Kanske kommer lederna att förändras lite – men till det bättre! Just nu pågår ett projekt för att förbättra och göra våra leder ännu mer hållbara – så att de är lika fina idag, som om 60 år. Stöter du på någon stigbyggare ute på lederna så berättar de gärna mer om vad vi gör.

Guider i Funäsfjällen

Funäsfjällen har flertalet kunniga guider och turer du kan boka. De delar med sig både av sina bästa leder, smartaste knep för exempelvis stenträdgårdar och mängder av teknisk kunskap. Vill du ta en genväg till att bli en bättre fjällcyklist är de definitivt att rekommendera:

Albin och gänget på Fjällnäs Explore

Louise Östberg på 365 äventyr

Jon Wagenius på Strapatser

Henrik Svetsnoff på Funäsdalens Cykel och Fritid. 

 

Ett nytt skyltsystem – för ett helt fjällsystem

Nu får Funäsfjällen ett helt nytt skyltsystem för både sommar och vinterleder, det är totalt över 170 mil leder. Ett omfattande projekt som startade redan 2017 med en förstudie och planeras att fortsätta till hösten 2021. Projektet började med att kartlägga gästens behov, och allt ifrån lednamn, nummer till färgval och placering utgår från just gästens perspektiv.

Läs mer

familj som vandrar i funäsfjällen vid det nya skyltsystemet

Höstsäsong och jaktsäsong i fjällen

Hösten innebär att fjället skiftar färg till guld och eldrött. Skogens skafferi bjuder på lingon i mängder. Myrens guld har blivit plockat och nu kommer istället skogens guld: kantarellerna. För den med jägarlicens finns också annat till frysen i skogarna då både älgjakten och småviltsjakten inleds.

För dig som cyklar innebär det att vi tillfälligt stänger vissa leder av säkerhetsskäl och efter önskemål av markägarna. Bland annat kommer Vivallsleden och Röstberget att vara tillfälligt stängda då jaktlagen befinner sig där. Men misströsta inte, det finns gott om andra leder att välja på! Håll koll i appen Spår & leder i Funäsfjällen så ser du vilka leder som är öppna.

Vackra cykelleder i Funäsfjällen

I Tännäskröket finns det nya leder att upptäcka!

Vill du fortfarande ta dig mellan Funäsdalen och Bruksvallarna i sadeln? Ta bilvägen. Det är visserligen asfalt, men ger dig ändå riktigt vackra vyer!

För dig som vandrar

Vi delar på skogarna och fjällen. Du kan alltid vandra på våra leder, men om jakt pågår i området får du väldigt gärna välja en annat område. Var därför var extra uppmärksam på skyltar som visar just på att jakt pågår. Precis som för cykel finns många andra alternativ att välja på.

Allemansrätten gäller såklart som alltid, men ta gärna möjligheten att upptäcka en annan led istället. Väljer du ändå att vandra där det pågår jakt: Välj färgglada kläder så att du syns och ser du en jägare: prata gärna med hen om ni möts och kolla att det är lämpligt att fortsätta.

Jakten stänger alltså inte fjällen och skogarna – utan tillsammans, med ömsesidig respekt finns det gott om plats för alla.

Mer info om älgjakt hittar du på Länsstyrelsen Jämtlands läns hemsida. Småviltsjakten startar den 25 augusti, lär mer om det på Länsstyrelsen Jämtlands läns hemsida.

 

Foto: Anette Andersson

Läs mer

Mästarnas mästare – på cykel och längd

För fem år sedan lade Anders Södergren tävlingsskidorna på hyllan. Efter den avslutade elit-
karriären har han bland annat ställt upp i både Fjälltopploppet och Fjällturen. Men kanske mest imponerande är att han under våren 2019 tog hem segern i SVT:s ”Mästarnas mästare”.

Läs mer

Anders Södergren cyklar mountainbike