Cykling i fjällen

Mountainbike, gravel och landsvägscykling

Här i Funäsfjällen cyklar du mitt i ett kulturlandskap. Du njuter av en storslagen natur. En levande bygd med jord- och skogsbruk och renskötsel. Det är en unik fjällmiljö som gett och ger glädje åt generationer.

I Funäsfjällen finns det cykelleder för alla. Du kan välja bland både fartfylld liftburen cykling i flowleder, vindlande fjällcykling i cross-countrystil och slingrande lands- eller grusvägscykling. Det finns turer som passar allt från den peppade nybörjaren till den snabba erfarna cyklisten. För att få tillgång till cykellederna köper du Fjällpass Cykel och har du ingen egen cykel hyr du enkelt en som passar din stil.

Våra MTB-leder


Guider i Funäsfjällen

Upptäck Funäsfjällen tillsammans med en guide! Vi har flertalet helt fantastiska guider som med passion och kunskap guidar dig genom storslagna upplevelser. Tips är att förboka då det snabbt blir fullt.. De delar med sig både av sina bästa leder, smartaste knep för exempelvis stenträdgårdar och mängder av teknisk kunskap. Vill du ta en genväg till att bli en bättre fjällcyklist är de definitivt att rekommendera:

Fjällnäs Explore på Fjällnäs Explore

Louise Östberg på 365 äventyr

Jon Wagenius på Strapatser

Henrik Svetsnoff på Funäsdalens Cykel och Fritid. 

 

Ett nytt skyltsystem – för ett helt fjällsystem

Nu får Funäsfjällen ett helt nytt skyltsystem för både sommar och vinterleder, det är totalt över 170 mil leder. Ett omfattande projekt som startade redan 2017 med en förstudie och planeras att fortsätta till hösten 2021. Projektet började med att kartlägga gästens behov, och allt ifrån lednamn, nummer till färgval och placering utgår från just gästens perspektiv.

Läs mer

familj som vandrar i funäsfjällen vid det nya skyltsystemet

Höstsäsong och jaktsäsong i fjällen

Hösten innebär att fjället skiftar färg till guld och eldrött. Skogens skafferi bjuder på blåbär, lingon och ännu skogshallon. Myrens guld har blivit plockat och nu kommer istället skogens guld: kantarellerna. För den med jägarlicens finns också annat till frysen i skogarna då både älg-, björn & och småviltsjakten inleds.

Vad gäller i fjällen under jakten?

I stort sett är allt som vanligt, du kan tryggt vandra och cykla på lederna. Men, några få leder kommer tillfälligt att stänga under jakten. För att se dessa dagliga uppdateringar kikar du in i appen: Spår och leder. Lederna stängs framförallt för att det är så stor risk att störa jakten, lösa hundar med pejl kan springa runt etc. Men som sagt är detta endast några få leder, och Funäsfjällen är stort, ja nästan enormt skulle vi vilja påstå. Så vi kan garantera att du kommer få fantastiska leder, även om just den tilltänkta leden inte är öppen.

Vad ska jag tänka på under jakten?

Även om inte alla leder stänger och det är fritt för alla att njuta av fjällen, så om du ser en gul skylt med jakt pågår, kanske du bör gå lite längre bort, eller välja ett annat område ett stenkast därifrån Mest för att det är trevligare, ingen störs (varken du eller jägaren) och upplevelsen bli därför bättre för alla. För i fjällen gäller alltid ömsesidig respekt, oavsett säsong. Respekt för kultur, djur, natur och varandra.

Ska jag klä mig för att synas under jakten?

Gärna! Det finns ingen klädkod, och de som ligger på pass har koll, men färger som gör dig klätt att upptäcka är ändå att rekommendera. Så skippa den snygga camojackan, och plojkepsen med horn. Och alla klär i neongult, det är sen gammalt!

Så ut och njut av fjällen, plocka skogens skatter och ha det toppen!

Mer info om jakten i Jämtland-Härjedalen hittar du på Länsstyrelsen Jämtlands läns hemsida.

Foto: Emelie Nilsson/Fjelltopp

Läs mer

Mästarnas mästare – på cykel och längd

För fem år sedan lade Anders Södergren tävlingsskidorna på hyllan. Efter den avslutade elit-
karriären har han bland annat ställt upp i både Fjälltopploppet och Fjällturen. Men kanske mest imponerande är att han under våren 2019 tog hem segern i SVT:s ”Mästarnas mästare”.

Läs mer

Anders Södergren cyklar mountainbike