Fjällgolf, golf i skuggan av fjällen
Foto: Jocke Lagercrantz

Golf i fjällen

Spela golf i fjällen: Är greenen grönare här? Mycket möjligt. Den friska luften, och det klara fjällvattnet och jordmånen gör Funäsfjällens golfbanor frodiga och en fröjd att spela på. Att de ligger omgivna av böljande fjälltoppar och Ljusnans och Ljusnedalssjöns friska vatten gör det också till en storslagen upplevelse rent visuellt. Vi har två vackra golfbanor: 18 hålsbanan i Ljusnedal och 9 hålsbana i Ramundberget.

Spela golf på golfbanor med historia

18-hålsbanan i Ljusnedal är Sveriges äldsta fjällbana byggd 1972. Här har svenska proffstouren vid två tillfällen förlagt tävlingar. Ramundbergets 9-hålsbana längs Ljusnan är en annorlunda bana som belönar precision före längd. En liten fjällpärla enligt Svensk Golf. Båda är väl värda ett besök. Och du slår två flugor i en smäll: samtidigt som du spelar så kan du faktiskt säga att du fjällvandrar eftersom du befinner dig på 600 m.ö.h. och är bland fjälltoppar,

Golf för nybörjare och proffs

För golfbanan i Ljusnedal krävs det att du har grönt kort, men man har många träningar för både herr, dam och junior. Du kan läsa mer hos Funasfjallengolf.se eller ta kontakt med golfklubben via Facebook.I Ljusnedal finns det även en driving range. 9-hålsbanan i Ramundberget erbjuder pay and play för alla.

När är bästa tiden för golf i fjällen?

Här börjar säsongen lite senare och greenen är som allra bäst och vackrast augusti och september. När banorna öppnar varierar från år till år – beroende på hur mycket snö och regn det varit under våren. Men generellt kan man säga att det finns hål från slutet av maj till oktober, där även stängningen är beroende av när höstregnen och snön kommer. Följ öppettiderna på funasfjallengolf.se eller på deras Facebook.

Guide till golfbanan i Ljusnedal

Vill du redan nu upptäcka banorna hemifrån, är det bara att läsa vidare i Banguiden. Till exempel kan du upptäcka hål 11, banans längsta och få tips på hur du bör lägga slaget. Tveka inte att kontakta Funäsfjällens golfklubb för fler tips.

  • Antal hål: 18.
  • Par: 72.
  • Gul tee: 5 575 meter
  • Röd tee: 4 705 meter.

Höghöjdsgolf

SVEN ARNELL OCH HUSTRUN MÄRTA FLYTTADE TILL FUNÄSFJÄLLEN 1948. DE ETABLERADE GYLLENE BOCKEN, ETT KLASSISKT FJÄLLHOTELL, FÖR ATT FÖRSÖRJA SIG. NÄR SJÖN LOSSEN SKULLE REGLERAS FICK SVEN PLÖTSLIGT EN IDÉ. PÅ GRUND AV INTRÅNGET SOM UPPDÄMNINGEN AV SJÖN SKULLE INNEBÄRA FÖR INVÅNARNA HADE MAN BILDAT EN SÅ KALLAD REGLERINGSFOND DÄR MEDEL KUNDE SÖKAS FÖR ATT SKAPA NYA AKTIVITETER I OMRÅDET. SVEN BESTÄMDE SIG FÖR ATT ANLÄGGA EN GOLFBANA.

Läs mer