Ett nytt skyltsystem – för ett helt fjällsystem

Nu får Funäsfjällen ett helt nytt skyltsystem för både sommar och vinterleder, det är totalt över 170 mil leder. Ett omfattande projekt som startade redan 2017 med en förstudie och planeras att fortsätta till hösten 2021. Projektet började med att kartlägga gästens behov, och allt ifrån lednamn, nummer till färgval och placering utgår från just gästens perspektiv.

Läs mer

familj som vandrar i funäsfjällen vid det nya skyltsystemet

Höstsäsong och jaktsäsong i fjällen

Hösten innebär att fjället skiftar färg till guld och eldrött. Skogens skafferi bjuder på lingon i mängder. Myrens guld har blivit plockat och nu kommer istället skogens guld: kantarellerna. För den med jägarlicens finns också annat till frysen i skogarna då både älgjakten och småviltsjakten inleds.

För dig som cyklar innebär det att vi tillfälligt stänger vissa leder av säkerhetsskäl och efter önskemål av markägarna. Bland annat kommer Vivallsleden och Röstberget att vara tillfälligt stängda då jaktlagen befinner sig där. Men misströsta inte, det finns gott om andra leder att välja på!

Vackra cykelleder i Funäsfjällen

I Tännäskröket finns det nya leder att upptäcka! Eller för all del klassikern #35 – Tännäs-Valmåsen.

I Tänndalen må liftarna ha slutat gå, men cykelparken är öppen till den 27 september. En utmanande promenad till toppen ger dig fantastisk utsikt och sedan rekommenderas ett varv på Fjällräven innan du väljer din favoritväg ner.

Spåren vid Mittåkläppen är superhärliga, har du inte cyklat Säterturen eller Fålåtjärnsrundan är det perfekt nu när naturen klär om till höstskrud.

Vill du fortfarande ta dig mellan Funäsdalen och Bruksvallarna i sadeln? Ta bilvägen. Det är visserligen asfalt, men ger dig ändå riktigt vackra vyer!

För dig som vandrar

Vi delar på skogarna och fjällen. Du kan alltid vandra på våra leder, men om jakt pågår i området får du väldigt gärna välja en annat område. Var därför var extra uppmärksam på skyltar som visar just på att jakt pågår. Precis som för cykel finns många andra alternativ att välja på.

Allemansrätten gäller såklart som alltid, men ta gärna möjligheten att upptäcka en annan led istället. Väljer du ändå att vandra där det pågår jakt: Välj färgglada kläder så att du syns och ser du en jägare: prata gärna med hen om ni möts och kolla att det är lämpligt att fortsätta.

Jakten stänger alltså inte fjällen och skogarna – utan tillsammans, med ömsesidig respekt finns det gott om plats för alla.

Mer info om älgjakt hittar du på Länsstyrelsen Jämtlands läns hemsida. Småviltsjakten startar den 25 augusti, lär mer om det på Länsstyrelsen Jämtlands läns hemsida.

 

Foto: Anette Andersson

Läs mer

Välkommen till det heliga landet

Många letar efter öringeldoradot, abbormeckat eller rödingparadiset hela livet. En som vet var de finns är Greger Lindström, Fiskefrälst expert och ordförande i Funäsdalens fiskeområden.

Läs mer

Fiske i fjällens vatten