toppbild för guldturer

Fyra dagsvandringar som är guld värda

Att med lätt packning få möta oändliga vyer är fantastiskt. På ett ögonblick försvinner all stress och måsten när fjällens lugn fyller en. Och lugnet finns närmare än du tror. Det räcker med att packa en lätt dagsryggsäck för att få uppleva det. I Funäsfjällen finns 30 utvalda guldturer. Vi har plockat ut fem guldkorn som gör att du får uppleva Funäsfjällens varierade landskap och hitta dit lugn.

En natur-tur för hela familjen

Tännäsberget – Guldtur #31

Förutom en vandring genom ett varierat landskap får du trevlig bykänsla med kulturhistoriska inslag. Den är kort men med stigningar upp till en utsiktsplats med hänförande utsikt över fjällen. Ett utmärkt utflyktsmål längs denna tur är Bryggeriet i Tännäs, här kan du ta en fika på terrassen och provsmaka lokal öl gjord på kärlek, humle och jäst.

LÄNGD 5 km
HÖJDSKILLNAD 220 m
SVÅRIGHETSGRAD Röd
TIDSÅTGÅNG 3 tim

Våfflor och vandring

Andersborg – Lillskarven – Guldtur #38

Guldkantad tpptur direkt från med gruvhistoria längs leden och sommaröppen våffelstuga med soldäck. Kan det bli bättre? Japp! Naturen längs leden är makalöst vacker. Kalkstråk i berggrunden har gett fjällsippor och sällsynta orkidéer en vacker plats på fjället längs stigen.

Du får se fjälölens försök till malmbrytning på 1700-talet, den s.k. Skarvfjällsgruvan och paserar även Floorgruvan. Bestiger du toppen är du uppe på 1224 m.ö.h. och bjuds på en hänförande utsikt över hela Härjedalens vackra fjällvärld.

LÄNGD 6 km/9 km
HÖJDSKILLNAD 100 m/300 m
SVÅRIGHETSGRAD Blå/Röd
TIDSÅTGÅNG 2,5/4 tim

Månlandskap på jorden

Anåfjället – guldtur #15

En tuff topptur i ett kargt och spännande landskap. Längs leden får du se imponerande stenformationer efter inlandsisens härjningar och en av de högsta trädgränserna i Sverige, 960 meter över havet. Du vandrar till Ånnfjällstjärnen, 1100 m.ö.h, som ligger rätt så vindskyddad och är en fin plats för matsäcksintaget. Fortsätter du 2,5 km utan markeringar kommer du upp mot Ånnfjällstoppen, 1301 m.ö.h, har du en magnifik utsikt. Närmast i väster syns Ormruet. Längre bort Skarvarna, lite mer åt norr Haftorsstöten där Ljusnan har sin källa. 360 graders fjällupplevelse.

LÄNGD 5 km
HÖJDSKILLNAD 350 m
SVÅRIGHETSGRAD Svart
TIDSÅTGÅNG 4 tim

Djupa dalar och höga fjäll

Svanåkläppen– guldtur #39

Du möts av Tänndalens vackra dalgångar och Hamrafjällets böljande toppar. Turens första del är ganska tuff – du börjar med att följa grusvägen uppför skidbacken. Sen blir guldturen mer lättvandrad där stigen snart lämnar trädgränsen och leder ut på kalfjället. Det kommer ytterligare ett lite brantare parti – men sen är du framme på Svanåkläppen och belönas med magnifik utsikt. Bokar du in vandringen sista veckan i augusti kan du även besöka matmässan i Tänndalen.

LÄNGD 8 km
HÖJDSKILLNAD 250 m
SVÅRIGHETSGRAD Röd
TIDSÅTGÅNG 3,5 tim

 

Äventyret väntar på dig. Välkommen till Funäsfjällen i härliga Härjedalen!

I samarbete med Härjedalens Kommun