Funäsbornas smultronställen

Som besökare vill man gärna maxa upplevelserna. Därför tog vi hjälp av tre personer som kan Funäsfjällen som sin egen ficka och bad dem tipsa om sina guldkorn.

Funäsfjällen erbjuder under sommaren magiska möjligheter till alla möjliga slags aktiviteter. Det viktigaste är att du ger dig ut, för att vandra, cykla, paddla …. Men det är inte alltid lätt att veta exakt vart man ska. Vi bad tre locals att berätta om några av sina favoritäventyr. Här avslöjar de sina smultronställen.

Vandra

Marie Klockervold har vandrat i området i många år och har många favoritställen hon ofta återkommer till. Ett av dem, som är lättillgängligt även för den som har riktigt korta ben, är en tur som kallas Bruksturen. Den utgår från parkeringen vid Ljusnedals kyrka och är bara 800 meter lång.

– Men det är fina 800 meter med fantastisk utsikt över Ljusnan och Ljusnedalssjön. Sträckan kan lätt ta en timme att gå om man stannar och läser på informationsskyltar om Ljusdals historia, doppar tårna i Ljusnan och tittar på sevärdheterna längs vägen.

En lite mer utmanande tur som ger mycket fjällkänsla med relativ liten ansträngning är att ta bilen upp till fjällparkeringen du hittar från väg 84 om du svänger höger cirka 300 meter väster om skidstadion. Där kan du ta den fina och lättvandrade leden mot Andersborgsstugan, en fin våffelstuga som har öppet även på sommaren.

Vill man göra en mer rejäl dagsvandring går man Guldtur nr 2, Röstvålen som börjar i Ramundberget och går längs Ljusnan på vägen till Klinken, vidare längs Sveån och upp på Röstvålen.
– Stigen går bitvis invid ån. När man hör vattnets brus kan man gå lite närmare och få njuta av små vattenfall och häftiga forsar i ravinen. Längst med stigen, som nästan är en mil lång, finns en lite rastplats där tidigare vandrare byggt en eldstad och ett nybyggt vindskydd.
Väl framme på Röstvålens topp är vyn över Skarsfjället och Helagsmassivet magnifik.

Cykla

Victor Göransson är MTB-guide i Ramundberget, ett fint område för cykling.

– Ett bra sätt att börja är att ta liften upp till Ramundbergets fina gröna flowtrail, säger han. Den bjuder på skön och rolig cykling med väldigt vackra vyer, och funkar för alla som kan bromsa och svänga.

Den som vill cykla uteslutande på stigar tycker Victor ska bege sig till Djupdalsvallen ovanför Ramundberget och Bruksvallarna. Här startar den fina Fäbodturen som går på relativt enkla men lite kuperade stigar, en tur som också går att variera med egna avstickare på kalfjället.

– Det är en jättefin led som går att bygga på med egna små utflykter. Ett riktigt guldkorn!

För den som cyklat mycket och vill ut på fjället rekommenderar Victor att ge sig av från Ramundberget upp mot Svaletjakke vindskydd. Efter knappt 2 km på Klinkenleden svänger du höger på den stig som kallas Slänggungan, när du når kalfjället fortsätter du mot Fältjägarstugan.
– Här handlar det för de flesta om att leda cykeln uppför i rätt långa partier, säger Victor. Men det får sin belöning.

När du når fram till Svaletjakke svänger du tillbaka ner mot Ramundberget. Då håller du span efter det andra vattendraget du passerar, strax efter det svänger du vänster in på Pilgrimsleden, en stig som det inte är alldeles enkelt att se. Lite senare korsar du samma vattendrag igen och efter det blir stigen tydlig och väl skyltad igen då den letar sig ner tillbaka till andra delen av Klinkenspåret.

– En ganska utmanande och men vansinnigt vacker tur med mycket fjäll och vidder.

Paddla

Louise Östberg är guide i Funäsfjällen och tipsar om en riktigt fin och enkel paddlingstur som hela familjen kan njuta av.
– Att tillbringa en dag i kanot på Ljusnan kan vara en av sommarens höjdpunkter. Det är en familjevänlig och samtidigt väldigt vacker och upplevelserik tur.

Kanoterna kan man hyra på till exempel Topsport och då startar turen i Flon. Därifrån paddlar man Ljusnan nedströms, längs stränderna finns fina vindskydd, grillplaster och sandstränder, perfekta för kalla dopp.

För den som vill ha en lite mer utmanande paddling tipsar Louise Östberg om att hyra kajak i Tänndalen, kajaker som ligger vid Svansjön uppe på fjället. Där kan du paddla kortare eller längre tur beroende på sällskap och paddelvana. Håll koll på vädret och vinden, det kan förändras snabbt på fjället.

Den mer äventyrliga paddlaren bör planera in ett besök på Rogen – norra Europas mest kända vattensystem för paddling, ett område som lockar besökare från hela världen. Enklast är att börja turen i Kärringsjön. Har du inte egen kanot kan du hyra från Topsport som också hjälper till med logistik och turförslag. För att ge dig ut på Rogen bör du vara en ganska van paddlare som har koll på både teknik, säkerhet och navigation.

– Det är en utmanande men också fantastiskt vacker plats, ett av våra verkliga guldkorn.

Snabbtips

Vill du snabbt komma upp på fjället: Ta liften! Du möts av en vidunderlig utsikt och kan välja mellan ett stort antal cykel- och vandringsleder.

Text: Cajsa Rännar