Fjällöpning- Att hitta nya upplevelser i väglöst land

LÖPNINGEN I DEN SVENSKA FJÄLLVÄRLDEN ÄR ETT MÅSTE FÖRA ALLA TRÄNINGSINTRESSERADE. KOMBINATIONEN AV SPEKTAKULÄRA VYER, FRIHETSKÄNSLAN OVAN TRÄDGRÄNSEN OCH MÖJLIGHETEN ATT INKLUDERA EN ELLER ANNAN TOPPTUR I PASSET LÄMNAR MINNEN FÖR LIVET.

Foto: Gonzalo Suardiaz

Helt plötsligt tar uppförsbacken slut och det vida fjällandskapet öppnar sig framför oss. De vackra sommarfärgerna möter i horisonten de ännu snöklädda topparnas gnistrande vita hjässor. Efter en kort paus för att beundra landskapet, ökar vi tempot över fjällplatåns öppna och svagt böljande terräng. Siktet är inställt söderut och vi springer med solen i ansiktet mot Tänndalen, ännu ca 10 km bort i horisonten. Dagen, som tog sin början i längdskidcentret Bruksvallarna, har bjudit på 40 minuters styv uppvärmning uppåt mot Kariknallens våffelstuga, längs ett par smala och slingrande grusstigar. Men väl här uppe är belöningen väl värd mödan och svetten vi investerat för att ta oss upp.

För att komma vidare finns det finns gott om ledmarkeringar som kan guida oss fram men vi väljer att springa fritt över den mjuka ljungen, som av och till växlar till små stigar som renhjordarna så påpassligt valt att preparera åt oss. Det mjuka underlaget ger vaderna och bålen en extra utmaning medan knän, höfter och fotleder uppskattar den milda behandlingen och klagar inte som efter längre pass på asfalt och andra hårda underlag. Man kan springa både längre och fler dagar i följd än vad jag är van vid från mer lågmäld terräng. Dessutom ger det en fantastisk frihetskänsla som ej går att jämföra med löppassen i skogen eller efter grus och bilvägar. Och så har vi ju det här med att springa utmed bergsryggar med utsikten över närliggande fjäll, myrar, vattendrag och fjällsjöar.

Matsäcken sköljs ned med lite friskt vatten från en fjällbäck, innan vi gör den avslutande klättringen upp på Hamrafjället och tar sikte på myrarna och fjällbjörken som ska ta oss ned till Tänndalen, ca 300 höjdmeter under oss. Väl tillbaka i dalen väntar en varm bastu och kall öl som belöning för mödan och en diskussion om vi ska ta cyklarna eller
bussen tillbaka till Bruksvallarna för att hämta bilen vi lämnade vid starten. Eller varför inte en ny löptur från Fjällnäs till Ramundberget och tillbaka till Bruksvallarna för att hämta den i morgon…

TEXT: Martin Letzter
FOTO: Gonzalo Suardiaz