fint flow i Ramundberget

FINT FLOW i Ramundberget

Milsvida vyer, roliga stigar i björkskogen och turleder med flow. Upptäck ramundberget på cykel i sommar med kompisgänget, kollegor och familjen.

Foto: Jocke Lagercrantz

EN NY CYKELUPPLEVELSE

Många känner väl till Ramundbergets varierande och spännande terräng när det kommer till skidåkning. Men på senare år har även cyklisterna hittat hit för att uppleva naturen och fjällvärlden på sommaren. En ren energipåfyllning för alla som vill komma ut i naturen under semestern. Häng med på en tjuvtitt på områdets nya maskingrävda terrängcykelled och cykelpark, som förutspås bli sommarens favorit. Bakom leden ligger ett omsorgsfullt arbete för att få till de bästa svängarna och flytet i banan. Uppdraget att dra leden gavs till Ulf Olofsson på Trail Solution för knappt ett år sedan, en av Sveriges bästa designers på området. Målet var tydligt, leden ska visa områdets bästa vyer, den ska vara rolig för alla och lätt att nyttja.

– Naturen i Ramundberget är perfekt för terrängcykling. Det finns en fantastisk variation på berget, en modern lift som gör färden upp lättsam samt en enormt enga-gerad personal, säger Ulf Olofsson, ägare och grundare av Trail Solution. Förutsätt-ningarna är med andra ord mycket goda för en lyckad cykelsemester.

FLOW FÖR ALLA

Den nya leden börjar vid Fjällgårdsbanan, på Ramundbergets topp. I samma stund som du kliver av expressliften med din cykel är du omgiven av fjällvärldens mäktiga vyer. Härifrån kan du välja din tur om du vill cykla ner i ett lugnt tempo eller vill köra ett mer fartfyllt träningspass.

Turen är designad för att uppskattas av både nybörjare och mer avancerade cyklister. För att hålla nere farten är det bara att låta cykeln rulla på, efter en skön sväng kommer en lätt uppförsbacke för att balansera farten neröver. Vill du njuta lite extra av fjället så är ett energistopp på höghöjdscaféet Tusen att rekommendera medan barnen kör runt, runt, runt på den nya kortbanan direkt utanför serveringen. Från Tusen slingrar sig leden vidare på berget, ner in i björkskogen med flera parkeringsfickor där du kan hämta andan, ta en semesterbild eller vänta in sällskapet.

Ligger farten och träningen mer i fokus så kan du trampa på direkt från toppen

för att bättre använda gravitationen och accelerationen i kurvorna. Ta i lite extra på mellanpartierna så kommer du både snabbare och högre upp i kurvorna. Det går bara inte att missa det sköna flytet, eller ”flowet” som det heter i cykelvärlden.

SKÖNT CYKELHÄNG VID PUMPTRACKEN OCH TEKNIKBANAN

Väl nere i dalen rullar du direkt in på cykelparkens teknikbana, med spångar och hinder för ytterligare utmaningar. Ett tramptag därifrån ligger även den populära pumptracken, där du kan träna på fart och skicklighet i kortbanans kurvor. På Topsport intill Fjällgårdstorget går det även bra att hyra cykelutrustning, få mekhjälp eller ta del av bästa åktipsen från guiden Victor. Kort och gott Ramundberget har det mesta för en varierad och lyckad cykelsemester. Leden är en del i en större och mer långsiktig plan för Ramundbergets cykelpark för att erbjuda en helt ny upplevelse på fjället.