Bruksvallarna
Foto: Anette Andersson

Bruksvallarna

Bruksvallarna är en levande fjällby med härlig fjällkänsla och vackra vyer vid Ljusnan. Vintertid samsas här längdeliten med glada motionärer i längdskidparadiset, sommartid utgår många av våra Guldturer och cykelleder. Här finns en levande fäbodkultur och gruvkultur vid Mittåkläppen och du har flera restauranger och våffelserveringar på fjället att välja mellan.

Boka stuga/lägenhet Boka hotell/vandrarhem

Service och handel Aktiviteter

Mat och kultur

En liten by med stora händelser. Här finns en djup förankring i den lokala maten, med bymejeri Fjellost där osten görs på mjölk från fritt betande kor och getter eller Bruksvallarnas rökeri där närfiskad fjällfisk och andra delikatesser röks. Våffelstugorna i Bruksvallarna är väl värda ett besök. Från dalgångens sydsida går bilvägen upp till Djupdalens våffelservering, vackert beläget vid foten av mäktiga Mittåkläppen 1212 moh. Härifrån utgår många vackra turer både till fots och på cykeln men du har även högklassiga lättillgängliga fiskevatten inom nära räckhåll. Tillbaka i byn, vid dalgångens norrsluttning leder vägen upp mot Rockvallens fjällparkering. Härifrån är det 1.5 km lätt vandring till Kariknallens våffelstuga 1050 moh. På samma sida om dalgången ligger Fjällbäcken Lodge, en rustik anläggning med anor från 1800-talets mitt med vacker utsikt över byn och fjällen. Sommartid är Fjällbäcken öppen för lunch flera dagar i veckan. Utsikten från verandan där lunchen serveras är enastående!

Några Gulturer som utgår från byn är:

Guldtur 7 – Säterturen och Mittåkläppen
Guldtur 18 – Kariknallen
Guldtur 4 – Axhögen

Några cykelturer som utgår från byn är:
Cykelled 5 – Bruksvallarna –  Ramundberget
Cykelled 6 – Bruksvallarna – Flon
Cykelled 3 – Säterturen – Mittåkläppen

Fjällöpning- Att hitta nya upplevelser i väglöst land

LÖPNINGEN I DEN SVENSKA FJÄLLVÄRLDEN ÄR ETT MÅSTE FÖRA ALLA TRÄNINGSINTRESSERADE. KOMBINATIONEN AV SPEKTAKULÄRA VYER, FRIHETSKÄNSLAN OVAN TRÄDGRÄNSEN OCH MÖJLIGHETEN ATT INKLUDERA EN ELLER ANNAN TOPPTUR I PASSET LÄMNAR MINNEN FÖR LIVET.

Läs mer