Äventyr för hela familjen

SOMMAREN I FUNÄSFJÄLLEN BJUDER PÅ MASSOR AV UPPLEVELSER. FÖR LOUISE ÖSTBERG ÄR DET EN SJÄLVKLARHET ATT TA MED BARNEN PÅ ÄVENTYR.

Foto: Emil Sergel

Det är nästan som att vara i en godisfabrik där man får plocka på sig hur mycket godis som helst. Det är svårt att veta vart man ska börja. Fjällen erbjuder så många alternativ. Idag blir det dubbla äventyr. Först mountainbike på slingriga stigar längs med Ljusnan och sedan via ferrata upp på själva Funäsdalsberget. Louise Österberg och hennes söner Oliver och Lukas möter upp mig inne i byn och vi beger oss ner mot Ljusnan på cykelsadeln. De flyttade hit från Stockholm för att testa ett annat liv i Funäsfjällen.
– Jag vill att mina barn ska få uppleva det fantastiska i vår svenska natur och våra svenska fjäll. Jag vill att de ska få uppleva hur det är att testa sina gränser och prova något nytt. Att öva mod och att övervinna rädslor. Under trygga former såklart men ändå med en äventyrlig känsla, säger Louise.

Aktiviteterna kan variera och det beror lite på energinivån hos barnen. Ibland kanske det räcker med att laga mat utomhus och ibland blir det en flerdagarstur på fjället på cykeln. Funäsfjällen erbjuder mängder av barnvänliga äventyr. Allt från ridning och paddling till cykling och via ferrata. Humöret är på topp och morgondimman lättar precis när vi susar fram längs med vattnet.
– Den här platsen är perfekt för äventyr med barn. Den är lättillgänglig utan att vara tillrättalagd. Det är riktiga fjäll och man kan få ordentliga äventyr, säger Louise.
Vi stannar lite då och då för att fylla på energi innan det är dags för den sugande uppförsbacken tillbaka till byn. Dags att fika och byta aktivitet. Jag frågar om Louise har några tips till andra barnfamiljer?
– Gör det inte för komplicerat! Man behöver inte den senaste utrustningen och alla de rätta kläderna. Det räcker med att ta det man har och bege sig ut och testa
något man inte provat förr. Häng med på en organiserad tur eller boka en egen guide. Det är både roligt, lärorikt och ger trygghet, säger hon.

Det är dags att göra ytterligare några höjdmeter. Vi tar oss bort till via ferratan som börjar mer eller mindre mitt i byn. Med hjälm och sele tar vi oss återigen in i dimman som inte lättat från berget. Det är utmanande och roligt på samma gång. Vi tar oss snabbt uppför berget. Här får de testa sina gränser.
– Jag tycker det är viktigt att göra äventyr på barnens villkor. Sen gäller det ju att planera in lite mer raster och ta med rejält med energi. Men barnen klarar oftast mycket mer än vad vi föräldrar tror, säger hon.
Klätterleden varierar i svårighetsgrad. Ibland är det brant klättring medan vissa sträckor är lätt vandring. Den slutar vid toppstugan och vad är bättre än våfflor innan det är dags att ta gondolen ner till byn igen.

TEXT OCH FOTO: EMIL SERGEL