Äta ute på fjället

ATT FJÄLLVANDRA HAR LÄNGE FÖRKNIPPATS MED FRYSTORKAD MAT OCH OSTMACKOR. MEN MED HJÄLP AV DET FANTASTISKA LOKALA MATUTBUDET OCH LITE KREATIVITET SÅ KAN MAN FÅ EN RIKTIG SMAKUPPLEVELSE PÅ FJÄLLET. VI VANDRADE VID SVANSJÖN I TÄNNDALEN OCH LAGADE TILL EN TRERÄTTERS MIDDAG ÖVER ÖPPEN ELD.

Foto: Emil Sergel

Vi kommer ut ganska sent på eftermiddagen och tar bilarna upp till fjällparkeringen vid Svansjön för att komma ut snabbare på fjället. Det är en sensommardag men solen kämpar sig fortfarande högt på himlen. Det ska bli en njutningstur. Alltså går vi ganska kort och äter gott. Frystorkad mat och ljummet kaffe i termos är ett minne blott och idag har vi med oss mat från lokala matproducenter. Dessutom är två av oss kockar vilket höjer kvalitén på vår stundande matupplevelse.

Ganska snart är det dags för matpaus. Vi gör upp en eld och kockarna Staffan Degerfors och Emil Bertilsson (som till vardags styr i grytorna på Berggatan 8 och Skoogs Krog i Funäsdalen) går loss på skärbrädor, jag håller mig mest i bakgrunden.
– Jag brukar ägna större delen av matlagningen hemma i köket innan jag beger mig ut. Till exempel soppa som jag sedan tar med mig i termos eller något gott till kaffet, säger Staffan.

Det finns gott om lokala matproducenter i Funäsfjällen. Renkött, bröd och mejeriprodukter är bara några exempel på produkter som hämtas och förädlas lokalt. Staffan börjar med att skicka runt en skärbräda med rencharkuterier från Jillie Ren & Vilt och kantarellsoppa i träkåsor. Kantarellerna plockades bara dagarna innan tillagning. Vi avnjuter i tystnad och blickar ut över Skarvarna och fjällkedjan som breder ut sig. Några toppar har redan snö på sig. Stekpannan åker fram över den öppna elden och Staffan börjar steka gorpie, även kallad trollkorv. En korv gjord på renkött. Vi äter den på bröd med pepparrotskräm, grönkål och
syltade kantareller. Vi avnjuter maten men hinner knappt smälta den innan det är dags för dessert. Pannkakor med kolakräm och hjortron. Tillsammans med kokkaffe som lagas över öppen eld. Jag inser att det inte bara handlar om vad man äter utan också om hur det tillagas. Den gamla sotiga kaffekannan tillför en härlig känsla av lyx. Nu behöver det inte vara så lyxigt som vi gjorde det, det är ju fusk att ha med sig kockar på fjället. Men med ganska enkla medel så kan matsäcken på fjället förvandlas till en utemiddag. Ofta är råvarorna så bra att de kan ätas som de är. Ta med en liten skärbräda och kniv tillsammans med renkorven, eller lite färska grönsaker till maten. Det går även alldeles utmärkt att tillaga maten hemma och sedan ta med en mattermos.

TIPS
– Ta med en bra kniv och en liten skärbräda på turen.
– Tillaga så mycket som möjligt innan turen och ta med i termos.
– Var inte rädd för mat med mycket energi, det behövs på fjället.
– Behöver du mer inspiration så finns boken ”Fjällmat” av Eric Thornblad som fokuserar på att tillaga sin egen mat inför fjällturen.

TEXT OCH FOTO: EMIL SERGEL