16 Tevsjön

Vindskyddad vandring med grillplatser vid Tevsjön, kulturhistoria och vattenfall längs stigen.

 

LÄNGD 8/6 km
HÖJDSKILLNAD 130 m
SVÅRIGHETSGRAD Röd
TIDSÅTGÅNG 3/2 tim

STARTPLATS
Bruksområdet i Ljusnedal. Gå landsvägen västerut mot Bruksvallarna, infarten till Tevsjön är skyltad in till höger. Från parkeringen vid Tevsjön är turen markerad. Koppeltvång råder för hundar inom renbetesfjäll.

BESKRIVNING
Gå landsvägen västerut från Bruksområdet i Ljusnedal till skylt Tevsjön. Själva Guldturen är 6 km och startar på stigen från parkeringen som leder fram till sjön. Där finns det en liten stuga, dass och grillplats intill Tevån. Om du går mycket tyst fram till ån kan du få se bäver i arbete med trädfällning. Stanna till på bron över Tevån, då det ibland kan stå någon öring under bron.

Följ spångningen längs sjökanten. Efter 200 m följer du stigen som går upp till vänster och som så småningom följer Tevån som bjuder på ett underbart sällskap; vattenfall, strömvirvlar och mystiska stenformationer. Stigen lämnar ån och du kommer upp till nästa stigkors med en infoskylt om en sägen om Sömolavadet. Fortsätt upp mot kalkugnen som ligger 100 m vid sidan om stigen. Där får du historien om kalkugnarna berättad. Gå tillbaks ner till stigen och fortsätt mot Dôlôs.

Följ leden och när du efter 600 m kommer ut ur skogen kan du vid bra väder se: Ljusnedalssjön, Ljusnedal, Funäsdalssjön, Brattriet och Rödvålen. Ännu vackrare utsikt får du om du gör en avstickare på 150 m vid skylt Dôlôsåkern upp till en brant gammal potatisåker. Återvänd ner till Guldtursstigen som efter 200 m svänger till höger i ett vägskäl ner till Tevsjön. Stigen går till höger längs Tevsjöns strand fram till ett rejält vindskydd med eldstad och bänkar. Strax därefter är du framme på samma stig som du kom.