351: Tevsjön

Omgiven av trolsk skog bjuder Tevsjön vindskyddad vandring längs glittrande vatten och kulturminnen. Här är enkelt att gå och i tystnaden kan bävern visa sig i full färd med att fälla träd eller simma.

LÄNGD: 8/6 km
HÖJDSKILLNAD: 130 m
SVÅRIGHETSGRAD: Röd

STARTPLATS: Bruksområdet i Ljusnedal. Gå landsvägen västerut mot Bruksvallarna, infarten till Tevsjön är skyltad in till höger. Från parkeringen vid Tevsjön är turen markerad.

En blåsdag är Tevsjön och Tevån en trolsk miljö att upptäcka. Sjökanten är till en början spångad och vidare slår stigen följe med Tevåns vattenfall, strömmar och slätslipade stenformationer.  Under bron brukar en och annan öring stå. 

Skyltar bjuder på den hjärtskärande sägnen om Sömolavadet vid en stigkorsning. Därefter berättas historien om kalkugnen ett par stenkast från stigen. När landskapet öppnar sig finns vyer över Ljusnedalssjön, Ljusnedal, Funäsdalssjön och Brattriet Ännu vackrare utsikt får du från en avstickare på 150 meter vid Dôlôsåkern – där även en hopplöst brant gammal potatisåker påminner om levnadsvillkoren på brukstider då koppar och kalk bröts i området. 

Vid sjöstranden finns ett gediget vindskydd med eldstad och bänkar. En perfekt plats att rasta och vila på efter en halvmilavandring. 

Missa inte: 

Ta med något att grilla. Spana på bäver och öring.