553: Svanåfallet

Lätt familjetur på grusväg i kulturbygder med fäbodvallar, fritidsbyar och målet vid Svanåfallet. På vägen korsas även Tännån. När ni vänder åter vilar ögonen på maffiga Hamrafjället och Skarvarna.

LÄNGD 3 km
HÖJDSKILLNAD 1o m
STARTPLATS: Tänndalsvallens parkering

Lätt familjetur på grusväg i kulturbygder med fäbodvallar, fritidsbyar och målet vid Svanåfallet. På vägen korsas även Tännån. När ni vänder åter vilar ögonen på maffiga Hammarfjället och Skarvarna. 

 

Avslappnad tur som bjuder på olika epoker av Tänndalens historia och kan avslutas med ett bad vid Svanåfallet.  

Med bil passerar du Stugbyn Hos Johan passeras innan bron tar dig över Tännån som rinner från fjällområdet mellan Fjällnäs och Bruksvallarna. Tännån flyter genom sjöarna Stor-Glän, Malmagen, Tänndalssjön, Östersjön och mynnar slutligen ut i sjön Lossen vid Tännäs. Det är en uppskattad flugfiskeå med fina matfiskar som harr och öring.  

Här finns fäbodvallar från 1700-talet bevarade mitt i den moderna fritidshusmiljön. Tänndalsvallens lift- och boendeanläggning var från 1700-talet fram till i början av 1900-talet en fäbodvall som hette Granbuskvallen.    

Från parkeringen vandrar du längs grusvägen österut. Du passerar Strömsgården, en gammal bondgård som är kvar i släktens ägo och idag bedriver stuguthyrning med namnet Ströms stugor. På tillbakavägen har du vackra vyer mot norra sidan av dalgången med Hamrafjället och Skarvarna i fonden. 

 

Missa inte 

Vägen är snitslad med ett antal frågor för barnen om skogens djur och fåglar.