30 Nedalshytta

Nedalshytta vid Sylsjön. Grön. 5 km. 200 meter höjdskillnad. 3 timmar.
En spännande vandring i historisk miljö med blommor och vida vyer i Norge. Även bilturen är en fjällupplevelse!

Startplats
Vid Nedalshytta i Norge
Från Funäsdalen kör man väg 84 in i Norge, i Brekken svänger man höger på väg 705 och åker den vackra fjällvägen mot Tydal/Stjördal. I Stuggudal svänger man höger vid turistkontoret och lanthandeln och tar grusvägen mot Nedalshytta och Sylsjön, som ligger på den svenska sidan om gränsen.
Det är en stor konstgjord sjö som för elproduktion reglerar vattenflödet i sjön Nea. Man kan också köra bil fram till dammen och titta om man vill. Här intill kanalen kan man se isranunkeln blomma i juli. Efter 10 km på grusväg parkerar man vid Nedalshytta turiststation. Bilturen är ca 100 km, bitvis väldigt vacker. Spektakulärt och man är mitt inne i högalpina fjäll med bilen.

Beskrivning

Lätt vandring men bitvis ordentligt brant, på den här turen bör du ha kängor eller stövlar. En vandring upp mot Sylarna kan för många vara ett omöjligt prestationskrav. Det behöver det inte alls bli, för det kända fjällområdet går att uppleva med bil. Även den rörelsehindrade kan få närkontakt med högfjällen genom en bilutflykt upp till Syldammen och Nedalshytta.
Här erbjuds man inte bara storslagna naturscenerier, resan går genom ett område med många storpolitiska förvecklingar genom historien och även åtskillig dramatik. Under andra världskriget var detta en av passagerna in i Sverige för norska flyktingar undan nazisternas tvångsarbetsläger i Norge.
Från Nedalshytta kan man vandra en kort dagstur och komma Sylarna riktigt nära. Detta skriver Nils G Lundh om i sin bok ”Härjedalen till fots”
Vandringen börjar på den norska sidan vid Nedalshytta. Att runda Nedalsklumpen, nordost om turiststationen är en fin dagstur. Följ den markerade sommarleden mot Syltoppen. Den första kilometern av vandringen får man ta i ordentligt, för Nedalsklumpen är riktigt tvär på sydvästsidan. Sluttningen är här bitvis fuktig och man kan se både Brudsporre och Nyckelblomster på några ställen. Efter en kilometers brant stigning kommer man upp på platån där man ser Sylarnas vassa profil på mindre än en halvmils avstånd.

I den lilla dalsänkan på sydvästsidan av Nedalsklumpens toppröse kan man vila och där ser man Erik Dahlbergs färdväg rakt i söder. Skardöra, vars mörka nordbrant är vänd hitåt, antyder genom namnet den betydelse som passet hade för samfärdseln i äldre tider. Med dörr menas de U-formade dalgångar, som inlandsisen bidrog att skapa.
Uppe vid Nedalsklumpen växer fjällgröna rikligt tillsammans med krypljung. Nordsidan av fjället har betydligt artrikare marker med gullspira, svedstarr och ullvide. Väl uppe på platån vid en flat sten med röd pil viker man av åt vänster eller söderut och följer sommarleden tillbaka ned till Nedalshytta. Leden kan vara lite svår att finna på, men snart finner du på stigen som tar dig tillbaka till startpunkten. Utefter leden här växer fjällkaktus eller som den också heter rosenrot.

FÖRLÄNGD TUR : NEDALSKLUMPEN.
Nedalsklumpen. Blå. +7 km.300 meter höjdskillnad. 3 timmar.

Vill du förlänga vandringen med ca 7 km är det en fin vandring att uppe på nordöstra spetsen av leden runt Nedalsklumpen vika av österut bort mot Bandaklumpens sydvästra sida. Vid de två myrarna som ligger på sluttningen ner mot dalen mellan Bandaklumpen och Nedalsklumpen kan man ofta se fjällabb. Följ bergfoten på Bandaklumpen österut tills du kommer in på sommarleden från Ekorrdörren, där du viker in och följer leden tillbaka sydvästerut till Nedalshyttas parkering.

Skriv ut som pdf tur30

Drucken guldtur und karte in der Deutschen pdf tur30