Ljusnanturen

En lekfull led där du lätt hittar ett flow när du cyklar uppströms längs Ljusnans norra strand. Slingrande och lagom teknisk i skuggan av Funäsdalsberget.

Startpunkt: Funäsdalens Idrottsplats
Höjdskillnad: 63 meter
Längd: 9,5 km
Svårighetsgrad: Röd
Det här är en blå led som flirtar mot rött. Några hundra meter efter starten från IP är leden lekfullt maskingrävd utför hygget. Du kan trampa på med god fart och swisha dig fram dig vidare ut mot Ljusnans vindlande stränder och genom fjällskog. Gillar du singeltrack är detta rätt led för dig. Leden är lätt kuperad och ganska teknisk med steniga passager och små drop. Ibland kommer du väldigt nära strandkanten där det gäller att hålla tungan rätt i mun, annars kan det bli plurr. Och det vill du inte då det är tämligen strömt på många ställen just här. Vill du ändå svalka dig frivilligt? Leta efter stilla pooler och ha gärna med en kamrat.

I jämnhöjd med Bruksgården kan du träffa på ett gäng glada kanotister om du har tur. Där finns nämligen en kanotupptagsplats. Här vänder leden tillbaka samma väg. Tog du i ordentligt? Ta en gel, chokladbit eller det du har med dig. Drick lite och gör dig redo för nya tag. Krafter kvar? Då kan du ta ett varv på den röda Kåvanrundan när du kommer tillbaka till IP.