fint flow i Ramundberget

145: Gruvstugerundan

Varierad och kuperad tur bland gamla gruvor och sätrar. Du får en blandning av utmanande terräng och lättcyklade bitar att njuta av på dubbla spår.

Startpunkt: Fålåtjärn vid Mittåkläppen
Höjdskillnad: 90 meter  
Längd: 9 km 
Svårighetsgrad: Blå 
Övrigt: Ny MTB led. Vägavgift för bil på vägen från Bruksvallarna upp till Fålåtjärn. Leden kombinerad med vandring, följ orange stigpinnar. Cyklister lämnar företräde, visa hänsyn. 
Ladda ner GPX-fil för Gruvstugerundan

9 km kuperad varierande led. Stor fjällkänsla med utsikt i alla väderstreck mot olika toppar i Funäsfjällen. Leden går i ett historiskt mycket intressant gruvområde med anor från slutet av 1600 talet. Du passerar bland annat två dagbrott, Gruvstugan och den gamla krutkällaren. Är du intresserad finns en hel del att läsa om gruvarbetarna och gruvdriften som pågick från och till i 200 år. Leden är omväxlande och mycket inspirerande att cykla, bitvis lite stenig men långa sträckor med dubbla spår vilket inbjuder till social cykling. Den största höjdskillnaden är till och från Djupdalsvallen. Röda partier av cykling på en i övrigt blå led. 

Passa på att ta en fika vid Djupdalsvallens Våffelservering och testa de goda frasvåfflorna gjorda på gammalt fäbodrecept. Vägen från Djupdalsvallen upp till Fålåtjärn är ganska brant så disponera dina krafter.