350: Anåfjället

En kort dagstur tar dig snabbt upp på kalfjället. Stigningen är ganska krävande men belönande i det karga och spännande landskapet med fantasieggande stenformationer efter inlandsisens härjningar. Vila och svalka finns vid en liten tjärn. 

LÄNGD: 5 km
HÖJDSKILLNAD: 350 m
SVÅRIGHETSGRAD: Svart
ÖVRIGT: Mittådalens Samebys renar trivs här så se till att hunden är kopplad under hela turen.
STARTPLATS: Parkering nedanför Övre Lillåsvallen som ligger på en höjd på höger sida längs vägen till Mittådalen/Flatruet/Messlingen. Skylt Sommarparkering.

Linné beskrev Anåfjällsmassivet som ett hav stillnat i storm vilket ger en rättvis bild av det vida massivet med vågiga toppar. Landskapet ovanför trädgränsen är kargt och stenigt. Jordmånen här är mager och därmed kommer en artfattig växtlighet som ändå har sin egen charm med mattor av rosa lappljung under sommaren.  

Turen tar dig brant och snabbt upp på höjd vilket är tufft men också belönande. Stora klippblock lämnade här av inlandsisen sätter sin prägel på naturen. Trädgränsen är en av Sveriges högsta på 960 meter höjd, i denna nivå planar stigningen ut och du når Ånnfjällstjärnen på 1 106 meter, en vindskyddad plats för rast, bad och fika. 

Missa inte: 

Förläng turen med två kilometer och Ånnfjällstoppen på 1 301 meter. Du får vyer över Ormruet, Skarvarna, Haftorsstöten där Ljusnan har sin källa, Skarsfjället, Mittåkläppens, Helags och jämtländska fjäll. Söderut ser du flera sjöar och fjällen i Rogens naturreservat.  

.