15 Anåfjället

En rätt så krävande topptur i ett kargt och spännande landskap med imponerande stenformationer efter inlandsisens härjningar till en liten tjärn som mål för turen.

 

LÄNGD 5 km
HÖJDSKILLNAD 350 m
SVÅRIGHETSGRAD Svart
TIDSÅTGÅNG 2,5 tim

STARTPLATS
Parkering nedanför Övre Lillåsvallen som ligger på en höjd på höger sida längs vägen till Mittådalen/Flatruet/Messlingen. Skylt Sommarparkering. Koppeltvång råder för hundar inom renbetesfjällen. Mittådalens Samebys renar trivs också här.

BESKRIVNING
Följ vägen upp till sätervallen Övre Lillåsvallen där själva stigen börjar. Stigningen är brant i 2 km och har flera stora stenblock som ser ut att balansera lätt – men de ligger väldigt tryggt. Lämningar från istidens härjningar i form av stora stenblock är karaktäristiskt för Anåfjället. Här finns en av de högsta trädgränserna i Sverige, 960 meter över havet.

Just över trädgränsen planar stigningen ut och du når så småningom Ånnfjällstjärnen, 1100 m.ö.h, som ligger rätt så vindskyddad och är en fin plats för matsäcksintaget innan du vänder tillbaka. Kargt som på Island och underbara vyer. En mycket speciell plats att rasta på.

Fortsätter du stigningen ytterligare 2,5 km utan markeringar upp mot Ånnfjällstoppen, 1301 m.ö.h, har du en magnifik utsikt. Närmast i väster finns Ormruet. Längre bort Skarvarna, lite mer åt norr Haftorsstöten där Ljusnan har sin källa (kallas också Ljusnestöten), Skarsfjället och Mittåkläppens välkända silhuett. Längre åt norr syns Helags och Predikstolen samt de jämtländska fjällen. Söderut ser du flera sjöar och fjällen i Rogens naturreservat. Utsikten är svår att slita sig ifrån, men så småningom väntar en vandring utför längs samma stig som du kom.