Gruvleden

9 Gruvleden – Lillskarven

Gruvleden. Blå. 8 km. 300 meter höjdskillnad. 3 timmar.
Med förlängning Lill-Skarven; + 3 km, + 200 meter höjdskillnad och + 2 timmar till. Gruvhistoria och toppkänsla med enormt vacker utsikt.

Startplats
Parkera vid Tänndalens skidstadion och starta från skidbron som går över RV 84.

Beskrivning

En mycket vacker tur som inte är så lång men om du går hela vägen upp på Lill – Skarven så är den ändå en utmaning. Turen ger en fullvärdig högfjällsupplevelse, trots att den är så pass kort och lättillgänglig. Turen är väl spångad och oftast går du torrskodd med gymnastikskor, men bra vandringsskor rekommenderas.

Följ Gruvleden, märkt med röda älgar och Guldtursmarkeringar från norra brofästet på bron över väg 84. Följ elljusspåret och skyltning för Gruvled och Guldtur, ta vänster efter ca 1 km och följ väg-cykelled som passerar stugområde till höger. Efter att ha passerat en gammal fäbodvall till höger, viker leden höger märkt Guldtur.

Vid vindskyddet ”Synasjössboa” följer du Gruvleden till höger. Efter drygt 100 meter följer du Gruvleden till vänster. Alldeles strax passeras Floorgruvan, ett dagbrott, och ett av två försök till malmbrytning som är skyltade med intressant information.
Nu är du nära trädgränsen, som tack vare de gynnsamma förhållandena ligger högt i Funäsfjällen. Ibland når trädgränsen över 1000 m.ö.h vilket är bland de högsta i Sverige. Följ leden över högfjällsplatån rakt mot Lill-Skarven fram till utsiktsplatsen, där det finns bord och bänkar för lite vila med vacker utsikt, och en skylt med fjällangivelser.
Från utsiktsplatsen kan du välja att lämna märkningen för Gruvleden och följa den lilla men fina stigen mot Lill-Skarven. Du korsar den rösade leden mellan Malmbäcksstugan och Andersborg. Fortsätt uppför – till snölegan en våning upp (100 höjdmeter) på Skarvvålen. Även det ett lämpligt ställe att rasta på med fantastisk utsikt ner mot Funäsdalen och Funäsdalssjön. Kalkstråk i berggrunden har gett fjällsippor och sällsynta orkideer en plats på fjället.
Fortsätt sedan ännu ett steg upp, till en fin och platt högfjällsplatå med utsikt mot hela Härjedalens vackra fjällvärld. Utsikten är hänförande!

Välj om du vill fortsätta upp på Lill-Skarvens topp (rekommenderas) eller vända åter härifrån. Bestiger du toppen är du uppe på 1224 m.ö.h. Följ sedan samma väg tillbaka till utsiktsplatsen och fortsätt därifrån Gruvleden mot Andersborg. På väg ner mot Andersborg passeras Skarvfjällsgruvan, den andra och lite större gruvan.

Från Andersborg tar du den orangemärkta leden tillbaka ner mot Fjällparkeringen. Från Fjällparkeringen tar du grusvägen ner. Under en lång stund porlar sig en fjällbäck i lustiga steg neröver fjället på din vänstra sida.
När du når RV 84 ser du skidbron till vänster ca 200 meter bort.

Skriv ut som pdf tur09

Drucken guldtur und karte in der Deutschen pdf tur09