7 Säterturen – Mittåkläppen

Säterturen. Grön. 5 km. 80 meter höjdskillnad. 2 timmar. Lätt kulturvandring i välbevarat säterområde i fjällterräng.

Startplats
Djupdalsvallens säter (fäbod). Ta vägen mot Mittåkläppen som är en privat betalväg från Bruksvallarna (mitt i övre byn). Vägen är i sig en utflykt med vackra vyer, men parkera vid Djupdalsvallen.

Beskrivning

En mycket vacker och välskyltad vandring genom ett välbevarat säterområde i fjällterräng – unikt genom sin storlek. Markeringen är grå träskyltar med röda älgar kompletterade med Guldtursmärken, och på flera ställen finns det informativa skyltar om säterlivet. Turen är lättgången och oftast torr.

Nedre Hågnvallen är en levande säter som ligger längs med stigen. Var vänlig och respektera att sätrarna är privata. Betesdjuren håller det gamla säterlandskapet i hävd. Ungefär halvvägs, vid övre och nedre Torrbergsvallen, når du en rullstensås som kallas Vitäggen. Den ringlar sig likt en orm längs Mittåns dalgång. Åsen bildades
av det kraftigt strömmande vattnet i en älv när inlandsisen smälte. Längs Vitäggen har du bra chanser att höra och se olika vadarfåglar. Tranan brukar söka mat här.

Djupdalsbäcken erbjuder ett mycket gott kallt dricksvatten. Vandringen passerar Kuppvallen och Storkläppsvallen. Området är botaniskt intressant, och det kan löna sig att hålla ögonen öppna för vackra blommor.
Avsluta turen med nygräddade frasiga våfflor vid Djupdalsvallens servering.

ALTERNATIV TUR: MITTÅKLÄPPEN
Mittåkläppen. Blå. 5 km. 340 meter höjdskillnad. 3 timmar. Högfjällsupplevelser på blomsterfjäll med underbara vyer. Kanske vår allra mest populära tur.

En bestigning av Mittåkläppen är närmast ett måste! Toppbestigningen av Mittåkläppen, 1212 m.ö.h. är en fin vandring och utsikten från toppen underbar.
Vandringen är skyltad från Djupdalsvallen. Två vägar till toppen, en lätt och en svår. Ta inte den svåra om du har lätt för att få svindel, annars är den kul att gå.
Utsikten från toppen av Mittåkläppen är fantastisk. När vädret är klart syns toppar i Norge som ligger nästan 20 mil bort, Sylarna, Predikstolen, Helags, Hovärken nere vid Lofsdalen, Anåfjället, Vigelfjällen i Norge mm, listan kan göras lång.
Mittåns gröna delta fascinerar också. Har du fjällkartan med på denna tur, kan du försöka identifiera topparna du ser. Mittåkläppen är också ett blomsterfjäll, berömt för sin artrikedom och rikliga förekomst av främst orkidéer. Tillbaka ner till Djupdalsvallen ska absolut den lätta vägen väljas! Har du inte fått din våffla än så är det dags nu!

 

Skriv ut som pdf tur07

Drucken guldtur und karte in der Deutschen tur07

.

”>