7 Säterturen

Upptäck en lätt och minnesvärd kulturvandring i välbevarat vackert säterområde i fjällterräng. 


LÄNGD
5 km
HÖJDSKILLNAD 80 m
SVÅRIGHETSGRAD Grön
TIDSÅTGÅNG 1,5 tim

STARTPLATS
Parkering på höger sida före sista backen ner till Djupdalsvallen. Kombinerad Guldtur och MTB. Koppeltvång råder för hundar inom renbetesfjäll.

BESKRIVNING
Ta bilen på den privata betalvägen mot Mittåkläppen. Väl skyltat med uppfart vid Gruvarbetarstatyn i Bruksvallarna. Vägen är i sig en utflykt med mycket vackra vyer. Den är områdets allra kändaste väg, skidade av varje svensk elitskidåkare under vintern och med en intressant historia som går att läsa på en minnessten vid vägens högsta punkt.

En vacker och välskyltad vandring genom ett välbevarat säterområde i fjällterräng – unikt genom sin storlek. På flera ställen finns det informativa skyltar om säterlivet. 

Turen är lättgången och oftast torr. Sätern du ser är privatägd, och därför får du inte besöka/beträda men kan beundra på avstånd. Ungefär halvvägs, efter att du passerat Övre och Nedre Torrbergsvallen, når du en rullstensås som kallas Vitäggen. Den ringlar sig likt en stor orm längs Mittåns dalgång. Åsen bildades av det kraftigt strömmande vattnet i en älv under inlandsisen när den smälte. Längs Vitäggen har du bra chanser att höra och se olika vadarfåglar. Tranan brukar söka mat här. 

Djupdalsbäcken erbjuder ett mycket gott kallt dricksvatten. Vandringen passerar Kuppvallen och Storkläppsvallen. Området är botaniskt intressant, och det kan löna sig att hålla ögonen öppna för vackra blommor. Avsluta turen med nygräddade frasiga våfflor vid Djupdalsvallens våffelservering.

Kolla med Destination Funäsfjällen på, 0684-15580, när bomvägen öppnas i juni, vilket varierar beroende på när tjälen tinat bort från vägen.