7 B Mittåkläppen

Högfjällsupplevelser på blomsterfjäll med underbara vyer, 1212 m.ö.h. En av våra mest populära fjälltoppsvandringar.

 

LÄNGD 5 km
HÖJDSKILLNAD 340 m
SVÅRIGHETSGRAD Röd
TIDSÅTGÅNG 2 tim

STARTPLATS
Parkeringen vid Djupdalsvallens säter (fäbod). Koppeltvång råder för hundar inom renbetesfjäll.

BESKRIVNING
Ta vägen mot Mittåkläppen som är en privat betalväg. Väl skyltat med uppfart vid Gruvarbetarstatyn i Bruksvallarna. Vägen är i sig en utflykt med mycket vackra vyer

Toppbestigningen av Mittåkläppen är en relativt enkel vandring och utsikten från toppen är verkligen fantastisk. Vandringen är skyltad från Djupdalsvallen där du börjar utanför gärdsgården och sedan svänger stigen tvärt till höger uppför sluttningen. Halvvägs uppför toppen delar sig stigen, en lätt och en svår. Ta inte den svåra om du har lätt för att få svindel, annars är den kul att gå. Oftast passerar man då en stor snölega som ofta ligger kvar till augusti.

När vädret är klart syns toppar i Norge som ligger nästan 20 mil bort, Sylarna, Predikstolen, Helags, Hovärken vid Lofsdalen, Anåfjället, Vigelfjällen och många fler. Har du fjällkartan med på turen kan du försöka identifiera topparna du ser. Mittåns gröna delta fascinerar också. Tillbaka ner till Djupdalsvallen ska den lätta stigen väljas. Har du inte fått din våffla än så är det dags nu!

Kolla med Destination Funäsfjällen, 0684-15580, när bomvägen öppnas i juni, vilket varierar beroende på när tjälen tinat bort från vägen.