6 Hällmålningarna

Text: therese Foto: Jocke Lagercrantz

Hällmålningarna. Blå. 6 km. 180 meter höjdskillnad. 3 timmar.
En lätt vandring med fina vyer och samtidigt en vandring 5 000 – 10 000 år tillbaka i tiden.

Startplats
Messlingen. Fortsätt vägen mot Hede förbi Baggården i knappt 2 km, sväng vänster vid vägbomen mot Ruvallen. Privat betalväg sista 2 km.

Beskrivning

Spångad och därmed torr och lättgången. Rundan är märkt med sevärdhetsskyltarna, en röd urfräst älgfigur på grå bakgrund, samt med Guldtursmärken. Informationstavlor finns vid sevärdheterna.

Börja vandringen mot hällmålningarna. Svagt uppför i tre km. Hällmålningarna är mellan 4 – 5.000 år gamla, 20 väl bevarade djurfigurer och några människofigurer. Fin rastplats med bra information. Det är lätt att fascineras av historiens vingslag, och att de handmålade konstverken på sten har hållit så fint genom årtusendena. Stolarna i Fjällmuseets hörsal är klädda med tyg som är mönstrat med dessa bilder.

Turen fortsätter över Ruändans topp med möjlighet till andhämtning vid Rypkâllhaugen – en pyramidformad jordhög helt nära stigen vid högsta punkten. En del tror att det är en naturlig hög, andra att det är en gravhög. Den har plundrats en gång i tiden, men inte grävts ur av arkeologer. Vandringen går vidare drygt en km till Evagraven, en stor kanjon bildad för 10 000 år sedan vid inlandsisens avsmältning.

Här kan du välja att korta turen genom att gå raka vägen ner längs graven tillbaka till Ruvallen, ca två km, eller fortsätta till Fiskhålsgraven – som är en kanjon med den fridlysta dvärgrödingen, en unik art som överlevde istiden. Den kom troligen hit för 7000 år sedan under avsmältningen från Östersjön då dess havsyta låg 250 meter över nuvarande nivå.

Bägge gravarna bildades när den uppdämda issjön i Ljungans dalgång bräddade över mot söder under issmältningens mest dramatiska skede. Senare nyttjade fångstmän gravarna för att störta bytesdjur till döds över de skarpa kanterna.

Nära Fiskhålsgraven hittades en stubbe på 1950-talet. Tallen var 8 000 år gammal, och visar att det då fanns högväxt skog på Flatruet. En skiva av stammen finns idag på Fjällmuseet i Funäsdalen.

Skriv ut som pdf tur06

Drucken guldtur und karte in der Deutschen pdf tur06