Funäsdalsberget bjuder på svindlande fjällvyer åt alla håll. Turen präglas av sättet du väljer att ta dig upp: Lättsamt med gondolen. Äventyrligt i klättersel via ferrata. Sportigt till fots i din takt.
LÄNGD: 9 km
HÖJDSKILLNAD: 350 m
SVÅRIGHETSGRAD: Röd
TIDSÅTGÅNG. 2,5 tim
STARTPLATS: Fjällmuséet med vandring till FunäsGondolens dalstation, där det även finns gratis parkering i parkeringshuset.
Mitt i byn reser sig Funäsdalsberget 977 meter högt. Det är täckt av skog som klyvs av skidpister. Grusväg och stigar utgör bra vägar för vandrare och löpare i alla väder. Toppen sticker kal upp ovanför trädgränsen och branta potatisåkrar pryder sydsluttningarna.
Gondolen är enklast – du svävar till topps medan du njuter av vyerna. Eller så tar du dig de 350 höjdmeterna upp till fots i skidbacken och kan i din egen takt spana på blommor och utsikten.
Ett minne för livet är den branta via ferratan, en familjeaktivitet längs klätterleden där du tryggt säkrar dig i vajrar. Utrustningen hyrs ut på butiken Topsport i byn som också ger dig en ordentlig genomgång inför turen.
Vila och stärk dig med mat på toppstugan på 940 meters höjd. Fyrahundra meter härifrån finns Fjällutsikten på toppen med skylt som visar vilka fjäll som 360-gradersvyn ger: Anåfjället, Helags, Sylarna, Stormittåkläppen, Rödfjället, Storaxhögen, Skarvarna och Skarsfjället.
Missa inte:
Samiska parken Lopme Laante, där du också kan fika.
Viktigt:
Tänk på att du inte får cykla ner från toppen av Funäsdalsberget. Det är nämligen en genomfart på privat gårdsplan och en brant nedfart som sliter på vår känsliga fjällnatur. Följer du detta kommer Guldturen att få finnas kvar så att fler får njuta av den, år efter år. Stort tack! Det finns många andra cykelturer att välja på. På toppen av berget är leden gemensam med den nya cykelleden.

