5 Funäsdalsberget

Funäsdalsberget. Blå. 9 km. 350 meter höjdskillnad. 4 timmar.
Så nära, så kort – men ändå en riktig högfjällskänsla på toppkammen.


Startplats
Funäsdalen by med 2 alternativa platser.

Beskrivning

Startplats 1:
FunäsGondolens dalstation. Gondolbana tar dig snabbt och enkelt upp på Funäsdalsbergets topp.Se på hemsidan eller i Fjällnytt efter tider.
Startplats 2: Röstbergets dalstation. Börja vandringen från foten av Funäsdalsbergets topp.

Trots den korta och förhållandevis ”centrala” sträckningen, så ger vandringen en riktig högfjällsupplevelse de två km som går längs toppryggen. Mäktiga fjäll, storslagna vyer och med vattenspeglar i tjärnarna. En kort bergstur finns att vandra uppe på berget, ca 3,5 km lång. Högst uppe på toppen finns också en utkiksplats, där hela panoramat över vilka toppar man ser finns inristat i träräcket.  Det finns även cykelleder uppe på berget.

Väl uppe på toppen fortsätter du längs den markerade leden som sakta sluttar ner mot skogen. Efter ett tag mynnar leden ut ur skogen och övergår till en asfalterad väg, följ vägen ner mot Eriksgårdens  Fjällhotell och du är snart tillbaka i byn.

I anslutning till backarna i Funäsdalsberget finns också ”päråkrarna” – 240 potatisåkrar, där omkring 20 används än i dag av ortsborna. Potatisen odlas på bergssluttningar i söderläge för att minska riskerna för nattfrost och förstörd skörd. I det hårda klimatet kunde tidigare generationer härjedalingar drabbas av svält om skörden av potatis slog fel. Läget på sydsluttning ger mer sol, samt att kylan kalla nätter ”rinner” ner i dalgången så att potatisblasten högre upp klarar sig.

Bägge bergsturerna kan förlängas med KulTuren i Funäsdalen by, som är en vacker promenad runt byn och dess sevärdheter.

Skriv ut som pdf tur5