5. Långa Bergsturen

En lätttillgänglig bergstur. Ta den lätta vägen med hjälp av Gondolen eller kämpa dig upp längs via ferratan. Du belönas med en riktigt makalös högfjällskänsla uppe på bergskammen på Funäsdalsbergets topp. Från utsiktsplatsen ser du ett helt fjällpanorama utspela sig.  Vilka toppar du ser finns inristade i träräcket. 


LÄNGD 9 km
HÖJDSKILLNAD 350 m
SVÅRIGHETSGRAD Röd
TIDSÅTGÅNG 2,5 tim 

STARTPLATS
Fjällmuséet med vandring till FunäsGondolens dalstation, där det även finns gratis parkering i parkeringshuset. Gondolbanan tar dig snabbt och enkelt upp på Funäsdalsbergets topp, 957 meter över havet. Där kan du om toppstugan är öppen – börja dagen med lunch eller fika.

BESKRIVNING
Från gondolbanans avstigning följer du stigen som startar uppför en backe bredvid 6-stolslinbanan. Där stigen följer den högsta bergskammen norrut, ser du mäktiga fjäll i alla riktningar och storslagna vyer ner i dalgångarna. Uppe på toppen finns en utkiksplats med höjdangivelser på fjällen som du ser i alla väderstreck. Turen fortsätter ner till en sänka i berget där du passerar en fin liten tjärn och en samisk park, Lopme Laante, dit du bör göra en avstickare för att få information och kanske någonting i magen. Dubbelkolla gärna att den är öppen på hemsidan.

Gå norrut igen på stigen som fortsätter på berget innan det bär iväg nerför genom tät skog till en bilväg. Du följer den förbi Eriksgårdens Fjällhotell och sedan tar du vägen till vänster genom Fornminnesparken tillbaka till muséet.. Om Gondolen är stängd kan du ta den fina klätterleden Via Ferrata som startar ovanför kyrkan. Utrustningen hyr du hos PULS som ligger vid Motor och Fritid.

Alternativt går du Berggatan förbi kyrkan till Röstbergets dalstation där vägen ringlar sig uppöver slalombacken till Toppstugans servering och vidare enligt beskrivning ovan.

 

Tänk på att du inte får cykla ner från toppen av Funäsdalsberget. Det är nämligen en genomfart på privat gårdsplan och en brant nedfart som sliter på vår känsliga fjällnatur. Följer du detta kommer Guldturen att få finnas kvar så att fler får njuta av den, år efter år. Stort tack! Det finns många andra cykelturer att välja på. På toppen av berget är leden gemensam med den nya cykelleden.