5 Långa Bergsturen

Så nära, så kort – men ger ändå en riktig högfjällskänsla uppe på bergskammen. Utsiktsplats där hela panoramat över vilka toppar man ser finns inristade i träräcket. 


LÄNGD 9 km
HÖJDSKILLNAD 350 m
SVÅRIGHETSGRAD Röd
TIDSÅTGÅNG 5 tim 

STARTPLATS
Fjällmuséet med vandring till FunäsGondolens dalstation, där det även finns gratis parkering i parkeringshuset. Gondolbanan tar dig snabbt och enkelt upp på Funäsdalsbergets topp.

BESKRIVNING
Från gondolbanans avstigning följer du stigen som startar uppför en backe bredvid 6-stolslinbanan. Där stigen följer den högsta bergskammen norrut, ser du mäktiga fjäll i alla riktningar och storslagna vyer ner i dalgångarna. Uppe på toppen finns en utkiksplats med höjdangivelser på fjällen som du ser i alla väderstreck. Turen fortsätter ner till en sänka i berget där du passerar en fin liten tjärn och en samisk park, Lopme Laante, dit du bör göra en avstickare för att få information och kanske någonting i magen.

Gå norrut igen på stigen som fortsätter på berget innan det bär iväg nerför genom tät skog till en bilväg. Du följer den förbi Eriksgårdens Fjällhotell och sedan tar du vägen till vänster genom Fornminnesparken tillbaka till muséet/turistbyrån. Om Gondolen är stängd kan du ta den fina klätterleden Via Ferrata som startar ovanför kyrkan. Utrustningen hyr du på Topsport. Alternativt går du Berggatan förbi kyrkan till Röstbergets dalstation där vägen ringlar sig uppöver slalombacken till Toppstugans servering och vidare enligt beskrivning ovan.

 

Cykling är inte tillåten ner från toppen av Funäsdalsberget pga genomfart på privat gårdsplan och brant nedfart som ger slitage på vår känsliga fjällnatur. Vänligen respektera för att undvika att Guldturen beordras tas bort. På toppen av berget är leden gemensam med den nya cykelleden.