355: Funäsdalens byvandring

Mysig tur som berättar om fornminnen, tullstationstider och ett 23 ton tungt stenblock som for ner från Funäsdalsberget rätt in i prästgårdens badrum. Missa inte caféer, museum, kyrka och våfflor i parken. 

Längd: 4 km
Höjdskillnad: 40 m
STARTPLATS: Fjällmuséet

En rätt så lätt halvmilatur som drar förbi Sveriges näst högst belägna kyrka, prästgården som träffades av ett stort klippblock och den fina strandpromenaden. 

Ta med fördel en illustrerad karta på Fjällmuseét över Fornminnesparken där vandringen börjar. Skyltar berättar historien om alla äldre hus och mitt i parken serveras våfflor sommartid. 

Nedanför väg 84 tar du Tullvägen där tullstationen låg fram till 1920. Innan dess var Tänndalen och Fjällnäs en ”frizon”. Runda udden med utsikt mot byn och berget. Här hålls marknader eller Funäsdalens Byalags loppis med mera. 

Kommande anhalter är lekplatsen, Strandpromenaden, Systembolaget längs sjön.  

Klockan fem på morgonen en aprildag 1967 lossnade ett 23 ton tungt klippblock högt uppe i Funäsdalsberget och studsade ner längs bergssidan in i badrummet och köket på Prästgården. Prästen Georg Granberg och hans hustru Rut låg och sov, men klarade sig. Huset förflyttades en halvmeter från grunden.  

Missa inte: 

Ta dig uppför backen till byn för ett besök på något av de lokala caféerna eller butikerna.  

 

Karta Funäsdalens Byvandring >>