451: Kröketturen

Startpunkt: Restaurangen Arran ligger vid foten av berget där turen startar

Lätt vandrat underlag och höjdmeterna känns men belöningen när man kommer upp är en fantastisk vy! Vandringen börjar upp via barnbacken på hemkröket upp mot toppen.

Uppe på toppen kommer man till toppstugan och avstigningsplattformen till den gamla stolbanan. Utsikten är fantastisk över hela västra Härjedalen. Närmast ligger Lossendammen och Tännäs by och man ser ut över Anåfjället, Funäsdalsberget, Mittåkläppen, Skars, Helags och den skarpsynta kan se ända till Sylarna. Väster ut mot Norge ser man Storvålen, Bratteriet och Rödfjället och åt sydost Sonfjället.

Vandringen ner till Arran går också via hemkrökets slalombackar och då främst efter en backe som heter Serpentinen som också har lättvandrat underlag men känns i låren innan man är nere.

Alternativ rutt:

Den som vill ha en alternativ vandring eller känner sig pigg på en extra topp att bestiga ger sig med fördel upp mot Tännäskrökets andra berg, K2. Inte lika hög och utmanande som sin motsvarighet i Himalaya men en fantastiskt fin topp med otroligt härlig natur och vyer. Om man vill tälta en natt i anslutningen till toppen så säger man till i receptionen på Tännäskröket och får en oförglömlig solnedgång att njuta av.

Turen till K2 börjar åt samma håll som turen kommer ner från hemkröket men viker höger efter några hundra meter förbi en fin rastplats med grillmöjligheter och lite lek. Därefter följer man leden/spåret till K2 och börjar stigningen till toppen.