554: Svanåkläppen

En enkel och vacker topptur vars höjd ger magisk fjällkänsla. Du går både på traktorväg uppför en pist och en bit längs Kungsleden. Ta välförtjänt vila på Svanåkläppens topplatå och njut av de vida vyerna. 

LÄNGD: 8 km
HÖJDSKILLNAD :250 m
SVÅRIGHETSGRAD: Röd
STARTPLATS: Parkering vid Tänndalsvallen, avtagsväg ca 400 m till vänster efter Skidstadion.

Fin tur från fjällbjörkskogen upp på kalfjället och det vidöppna landskapet. Här blickar du ut över omgivande fjäll, sjöar och vattendrag. Svanåkläppen på nästan tusen meters höjd har en mjuk topplatå med vida vyer och nedstigningen är skön då du fritt gå ner på de torra åsarna på västsidan, för att undvika blöta myrmarker.  Ta sikte på en liten fiskestuga på nervägen tills du kommer till kryssleden. Här går du en bit under Svanåkläppens branta vägg som delvis är parallell med Svanån. Passa på och ta ett dopp i Svanåns friska vatten. Håll vänster så hamnar du på rätt led tillbaka till Tänndalsvallen. 

De tuffaste passagerna är stigningen i början uppför skidbacken och den sista branten upp till toppen. Det är väl värt den fantastiska fjällkontakt som ges både från det lägre kalfjället och topplatån.  

Visa hänsyn och håll avstånd till alla stugor i området då de är privata. 

Missa inte: 

Stanna på toppen och njut av vyerna över Rödfjället, Brattriet, Tänndalssjön, Skarvarna, Hamrafjället, Svansjön, Svanån, Vättafjäll och Storviglen.