552: Andersborg-Lillskarven

 I maffig fjällterräng går denna behagliga runda med möjlighet att bestiga Lill-Skarvens 1 224-meterstopp. Du får fantastiska vyer, och längs vägen finns orkidéer, gruvminnen och inte minst, en våffelstuga.

Foto: Göran Edström

LÄNGD 6 km/8 km
HÖJDSKILLNAD 120 m/260 m
SVÅRIGHETSGRAD Blå/Röd
STARTPLATS: Fjällparkeringen med avgiftsbelagd väg från RV 84 med uppfart på höger sida c:a 300 m väster om Skidstadion.  

En lättvandrad tur från trädgränsen som ger stark fjällkänsla uppe på kalfjället med vida vyer över byn och omgivande fjäll.  

Du passerar Floorgruvan, ett dagbrott där det gjordes försök till kopparmalmsbrytning på 1700-talet. Och tar dig uppför till en utsiktsplats med bord och bänkar med mycket fina vyer mot fjäll i alla väderstreck bl.a. Rödfjället, Hamrafjället och Storvigeln. Du kan göra två val under turen: följa stigen till Andersborg eller gör en topptur upp på Lillskarven – drygt en kilometer upp till 1 224 meters höjd med hänförande utsikt över Härjedalens vackra fjällvärld. Kalkstråk i berggrunden har gett fjällsippor och sällsynta orkidéer en vacker plats på fjället längs stigen.

Följ sedan samma stig tillbaka till utsiktsplatsen och därefter kommer du till nästa sevärdhet, Skarvfjällsgruvan med skyltar som berättar om även här malmbrytningsförsök på 1700-talet. Är du lite hungrig kommer en av de absoluta höjdpunkterna i fjällkulturen: våfflan.

En lättsam vandring ner till Andersborgs våffelstuga och sedan kommer en ännu lättsammare led ner till Tänndalen Arena alternativt Fjällparkeringen.

Missa inte

Våfflorna i Andersborgs mysiga våffelstuga, pröva gärna en matvåffla!