38 Andersborg-Lillskarven

Topptur direkt från fjällkanten med gruvhistoria längs leden och sommaröppen våffelstuga med soldäck.

 

LÄNGD 6 km/8 km
HÖJDSKILLNAD 120 m/260 m
SVÅRIGHETSGRAD Blå/Röd
TIDSÅTGÅNG 2/3 tim

STARTPLATS
Fjällparkeringen med avgiftsbelagd väg från RV 84 med uppfart på höger sida c:a 300 m väster om Skidstadion. 

BESKRIVNING
Följ guldtursmarkering från Fjällparkering till Andersborgs våffelstuga. Efter gott fika går turen vidare upp till höger mot resterna av ett försök till malmbrytning på 1700-talet, den s.k. Skarvfjällsgruvan med skyltad information. Stigen fortsätter vidare längs fjällsidan till en utsiktsplats, där det finns bord och bänkar för lite vila med mycket vacker utsikt och skylt med fjällangivelser.

Nu kan du välja det lätta alternativet att följa stigen ner mot Floorgruvan, ett dagbrott där det också gjordes försök till malmbrytning, och därefter följa guldtursmarkeringen tillbaka till Fjällparkeringen. Väljer du toppturen fortsätter du stigen 1,5 km som leder upp till Lill-Skarvens topp. Bestiger du toppen är du uppe på 1224 m.ö.h. och bjuds på en hänförande utsikt över hela Härjedalens vackra fjällvärld. Kalkstråk i berggrunden har gett fjällsippor och sällsynta orkidéer en vacker plats på fjället längs stigen. 

Följ sedan samma stig tillbaka till utsiktsplatsen med bord och bänkar och därefter guldtursmarkering via Floorgruvan tillbaka till Fjällparkeringen.